Храни и профилактика срещу рак

Храни и профилактика срещу рак

Профилактика срещу рак

Съществува цял списък с храни и профилактика срещу рак. Именно за тях ще поговорим сега…

В превенцията с раковите образования има множество медицински и научни теории за правилният начин на хранене и живот. Днес, обаче няма да говорим точно за тях, а за онези храни, с които може да доставяте нужната доза от всички необходими витамини и минерали на организма си и да живеете здравословно.

Една голяма част от това, което сме чували за правилният начин на хранене, може дори леко да се разминава с антираковата теория и класическата представа за храни, заимствани от европейската кухня. В последната, водеща роля има месото, а зеленчука остава като второ, гарнитура или предястие.

В храни, с които може да правим профилактика, срещу ракови образования се включват големите порции от плодове и зеленчуци.

Приемът на белтъчини от животински произход трябва да набляга главно на риба и яйца. От фибрите за предпочитане са кафявият ориз и пълно зърнестият хляб. Към групата на мазнините се отнасят зехтин и слънчогледово рафинирано олио. За подправки могат да се ползват – къри, чесън, мащерка, розмарин. Зеленчуците главно включват броколи, а плодовете – мандарини, малини, грозде, праскови. За белтъчини на растителна основа се препоръчват – фасул, царевица, грах, тофуто.

В зимните дни и по-студените сезони, когато липсва многообразие от плодове и зеленчуци се препоръчва и прием на замразени такива.

От менюто на анти раковата диета трябва да се изключат храни със захар, тестени изделия, картофи и картофено пюре, газирани напитки, чипсове и царевични ръчки.

Изборът на плодове и зеленчуци трябва да е съобразен с възможно най-малък състав на пестициди. Такива са банани, ананаси, грейпфрут, дини, портокали, сливи, киви, пъпеши, манго, папая, цветно зеле, аспержи, гъби, репички, патладжан и др.

Храни с анти раков ефект, които могат да бъдат консумирани са:

Черен шоколад със 70% какао;

Патати, фасул, нахут, царевица;

Дребни и червени плодчета;

Ленено семе и зехтин;

Минерална, филтрирана чешмяна или трапезна вода, зелен чай, 1-а чаша вино на ден;

Маслини и домати чери;

Пилешко месо, сьомга, скумрия, сардини;

Белени плодове и зеленчуци.

Наред с подбраните качествени и еко съобразни храни в ежедневното меню и в борбата с ракови образования, специалистите съветват да се обръща внимание и на перилните и миещи препарати. Те може да са превенция за рак на гърдата. Трябва да се избират еко защитени такива, както и машини за домашна употреба, които не излъчват електромагнитни полета.