Холестерол в храната ни

холестерол

Холестерол в храната ни

Кой от нас не е чувал за холестерол в храната, която ядем?! Да видим – какво е това? Това е мастноразтворим алкохол, от който тялото ни се нуждае за „строителните си дейности“.

И те, от своя страна изграждат от него не по-малко – клетъчни мембрани. Холестеролът е протектор на червените кръвни клетки, които участва в създаването на жлъчни киселини. Оттук и изводът – холестерол е изключително необходим за човешкия организъм и отсъствието му ще се отрази, върху самото здраве, по отрицателен начин.

Ето защо, когато става дума за пълното елиминиране на холестерола, човек трябва да разбере, че това мнение е неправилно. Научете за правилната диета при холестерол.

Нашето тяло има способността да произвежда това вещество, но то идва и отвън с храната. Разбира се, при издаването на холестерола, както и във всеки друг въпрос, спазването на мярката е необходимост. Прекомерната консумация на храни, съдържащи холестерол, както и пълното отхвърляне на тях е изпълнено с най-сериозни последици. Лекарите казват, че високият холестерол в кръвта увеличава вероятността от инфаркт и инсулт.

Холестеролът се намира в животински продукти

В месо, мляко, яйца, колбаси. Нещо повече, яйченият жълтък може да се „похвали“ с най-голямото количество холестерол. Той напълно липсва в растителните продукти. Наред с това в месото и млечните продукти тенденцията е такава: колкото по-голямо е съдържанието на мазнини, толкова по-високо е съдържанието на холестерол.

Холестеролът се натрупва в кръвоносните съдове

И не само неправилното хранене може да доведе до здравословни проблеми. Натрупването от нашето тяло на токсини и други вредни вещества води до увреждане на телесните тъкани, кръвните артерии. Това от своя страна може да доведе до увеличаване синтеза на холестерол от черния дроб. Необходимо е да се сведе до минимум консумацията на продукти, съдържащи вредни за организма вещества – трансмазнини. Те се намират в маргарин, пържени храни, бисквитки.

И въпреки всичко изказано до момента, не всичко е толкова страшно. Има редица продукти, които освен, че не съдържат холестерол в състава си, също така спомагат за борба с неговия излишък, извеждайки го от тялото. Това са зеленчуци и плодове, някои сортове риба, чесън, пълнозърнести храни, ядки, грах. Ето защо, използвайки такива разумно, може да си позволите, например да изядете парче тлъсто месо, като същевременно добавите към него зеленчук, който ще помогне за неутрализиране на ефекта от „излишния холестерол“. Основното е да действате, без фанатизъм и внимателно, но уверено да контролирате здравето си.