Хепатит А – болестта на мръсните ръце

Хепатит А

Хепатит А е сериозно чернодробно заболяване, което се появява при заразяване с вируса на хепатит А. Нарича се още „болестта на мръсните ръце“. Мръсната вода, лошо измитите храни, причиняват болестта на милиони хора по света. Заболяването е известно още като болест на Боткин.

Признаци на хепатит А

Първите клинични признаци на хепатит А се наблюдават средно, след 30 дни. Симптомите зависят от възрастта на пациента, индивидуалните характеристики на тялото.

Често в началото на прогресията симптомите на хепатит, напомнят за познатите признаци на грип: главоболие, треска, втрисане. Възможна слабост, кожни обриви. Някои пациенти съобщават за болки в ставите.

болестта на мръсните ръце

Хепатитът А отслабва функционирането на стомашно-чревния тракт

Основното потвърждение за това е пълното намаляване на апетита до пълното отхвърляне на храната. Също така се наблюдават повръщане и/или диария.

Най-важният диагностичен признак за болестта на мръсните ръце е тъмната урина, подобна на цвят с бирата и обезцветените изпражнения.

Противно на общоприетото схващане, жълтеница не е характерна за всички форми на хепатит, но хепатит А почти винаги се проявява. Жълтеницата е патологично състояние, при което жлъчката, произведена от черния дроб, навлиза в кръвта, оцветява кожата и бялото на очите в жълтеникав нюанс.

Когато се появят признаци на хепатит А е важно пациентът да бъде изолиран от останалите. Той трябва да се храни в отделни съдове, да използва отделно спално бельо и предмети за лична хигиена.

Особено внимание трябва да се обърне на децата в предучилищна възраст. Те нямат стандартните признаци на А хепатита.

Лечение на жълтеница

Няма универсален начин за лечение на хепатит А. Практикуват се някои методи за лечение на хепатита, включително детоксикация и симптоматична терапия. Първият намалява интоксикацията, която придружава увреждането на черния дроб. Подобна терапия включва разтвори, които разреждат кръвта, съдържаща токсини, премахвайки ги от тялото.

Симптоматичната терапия ще подобри общото състояние на пациент, страдащ от болест на Боткин, ще премахне симптомите на жълтеница. В допълнение, хепатологичната практика използва разтвор на глюкоза и витамини, хепатопротектори (лекарства, които защитават чернодробните клетки).

Наред с това, лечението изисква задължителна диета. На такава са подлагани болните, както по време на лечението, така и през възстановителния период. Тя се използва и по време на обостряне на заболяването.

Научете и за „Прикриване на емоциите – блокиран черен дроб„.