Хайвер: 10 интересни факта

Хайвер

Дори речниковото определение на хайвер не представя цялото описание на съдържанието. Описани просто като „кисел хайвер от есетра или друга голяма риба“, тези думи не могат да уловят изобилието и лукса зад този световноизвестен деликатес.

Хайверът – 10 интересни факта

Солен, зърнест и ароматен, обикновен хайвер, събран от есетра в Каспийско море, се топи в устата като масло. И така, каква е историята на този любим и скъп деликатес?

Хайвер

Ето някои интересни неща за хайвера, които може би не знаете:

 1. Думата CAVIAR, означава хайвер на много езици. Тя идва от езика Асари, който се е говорил на територията на съвременния Туркменистан и Азербайджан и означава „яйце от есетра“.
 2. Най-старият писмен доклад за хайвера, датира от 1240-те години, в ерата на монголския владетел на Бату хан, внук на Чингис хан.
 3. По-голямата част от хайвера в света се произвежда в Каспийско море, което граничи с Русия, Казахстан, Туркменистан, Азербайджан и Иран.
 4. Хората, които правят Caviar, се наричат ​​Ravenclaws. Преди да направят първата си продукция, те трябва да преминат стаж, който продължавал от 10 до 15 години.
 5. Най-добрият caviar в света е направен от три разновидности на есетра: есетра Белуга (хайвер Белуга), руска есетра (хайвер от есетра) и естрадна есетра (звезден есетов хайвер).Научете  още  за Тайните на средиземноморската кухня.
  хайвер
 6. Истинският Caviar, варира в цвят от светло до тъмно сиво и жълто-сиво до кафяво-черно. Червеният хайвер не идва от есетра, но всъщност това е хайверът от сьомга.
 7. Сервирането на хайверeни блюда със сребърни прибори е грешка, тъй като металът влияе неблагоприятно на вкуса на хайвер. Вместо това се препоръчва да се използват перлени лъжици.
 8. Най-висококачественият caviar на Белуга се нарича Almas, което на руски означава „диамант“. Той се продава само от Лондонска къща и е опакован в кръгла златна кутия с размери 24 карата, която струва около 40 000 евро на килограм.
 9. Въпреки високите нива на натрий и холестерол, хайверът е богат на калций и фосфор, както и на протеин, селен, желязо, магнезий и витамини В12 и В6.
 10. Хайверът никога не трябва да се замразява, защото след това става мек. Най-добре е сервиран в кристална или стъклена купа с лед, като се поставя най-отгоре му.