Фикус Бенджамин

Фикус Бенджамин

Фикус Бенджамин обикновено е малко, грациозно дърво с ярки или тъмнозелени листа, което се счита за символ на огнището. От древни времена се е вярвало, че в къща, където има фикус, цари комфорт и злите духове го оставят завинаги. В дивата природа може да достигне 25 м. височина. Фикусът се среща главно в Китай, Индия, Югоизточна Азия, Северна Австралия, както и във Филипините.

Фикус Бенджамин

Ficus Benjamina е много популярен в цветарството на закрито, озеленяването и фитодизайн. В домашни условия с добра грижа расте бързо и може да достигне височина 2-3 m.

Фикус: Грижи и условия на развитие

За нормално развитие растението се нуждае от светло място, с ярка светлина, но без пряка слънчева светлина. Температурата, на която обича да се развива, през лятото трябва да е 25-30 ° C. При по-висока температура фикусът на Бенджамин губи листата си Същият проблем възниква, когато му липсва светлина или такава е слаба.

Температурата през зимата трябва да е 16-20 ° C. При отглеждане на растението трябва да се избягват резки промени в температурата и течение. В противен случай това неизбежно води до изсъхване листа на фикуса.

Влажността не трябва да бъде по-малка от 50%. При недостатъчна влажност в помещението, където се съхранява растението, може да го поставите, върху палет с мокри камъчета или експандирана глина.

Хранене и поливане на фикус

Фикусът се подхранва с комплекс от минерални торове, през пролетно-летния период, веднъж на 12-14 дни. През лятото поливането му трябва да е изобилно (в никакъв случай не заливайте – почвата между всяко поливане. Тя трябва да изсъхне на 2-3 см отгоре. За да избегнете гниене на корен, е необходимо да не оставяте вода в тавата за оцеждане.

През зимата поливането трябва да е по-умерено, за разлика от лятото.

Трансплантация на Фикус Бенджамин

Фикусът Бенджамин се трансплантира през пролетта. За младите растения (1-3 години) – веднъж годишно. За по-възрастни, веднъж на 2 години, след това веднъж на 3 години. Сигналът за трансплантация ще са самите корени, които стърчат от дренажните отвори, сплетени в самата земна буца. Фикуси, които са трудни за трансплантация, например във вани, изискват смяна на горния почвен слой с добавяне на минерални соли.

Подрязване на фикус

За оформяне вида и по-добър растеж е необходимо редовно подрязване на фикуса, което се прави в началото на пролетта, преди началото на вегетационния сезон. Едновременната трансплантация и резитба на растение не се препоръчва – това може да го отслаби. За да се формира стойка за маса – дърво с кръгла корона и ствол – е необходимо да се отреже основния ствол на височина 30-35 см. За да се получи подова стойка – това се прави на височина 80-100 см.

Репродукция

Подходящо време за размножаване е пролетта. Фикусът Бенджамин трябва да се размножава главно, чрез резници, въпреки че има опции за размножаване, чрез семена и коренища.

Научете за още 5 саксийни растения, създаващи идеален микроклимат в къщата.