Факти за гигантозаврите „Giganotosaurus“

гигантозаври Giganotosaurus

Giganotosaurus – факти за „гигантския южен гущер“

Гигантозаврите, известни като Giganotosaurus са едни от най-големите хищни динозаври. В края на периода Креда, преди около 99,6 – 97 милиона години, той вид динозаври се скитал из земите на днешна Аржентина.

Дълго време тиранозавърът – „кралят на динозаврите“ е смятан за най-големия хищен динозавър. Днес се приема, че гигантският гущер динозавър е малко по-голям от тиранозавъра T. rex.

В превод от гръцки Giganotosaurus, означава „гигантски южен гущер“. Този динозавър е член на семейство Carcharodontosauridae, гущери със зъби на акула. Имало само един известен вид динозаври: Giganotosaurus carolinii. Те живели в периода от 99,6 до 97 милиона години, по време на ранния ценомански етап на късния Крейд, или около 30 милиона години преди тиранозавърите Т. рекс.

За първи път е описан през 1995 г. в списанието „Nature“ По това време гигантският южен гущер, се смятал за най-големият хищник динозавър. Тук е целият списък на НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ДИНОЗАВРИ, ЖИВЕЛИ НА ЗЕМЯТА.

Според изследователите, анализираната проба била с дължина до 12,5 метра от главата до опашката и е тежала от 6,6 до 8,8 тона.

гигантозаврите „Giganotosaurus“

Факти за гигантозаврите „Giganotosaurus“ – гигантският южен гущер

Изчисляването на масата вкаменелости било изключително трудно. Според Палеонтологията на гръбначните животни се предполага, че Giganotosaurus е тежал до 15 тона. Наред с това учените открили частична челюстна кост, която била с 8 процента по-голяма от съответната кост на първоначалната проба. Прогнозите предполагат, че динозавърът е бил с дължина до 13,2 м.

Гигантският хищен динозавър, ходел директно на двата си големи и мощни крака. Той бил доста пъргав благодарение на тънката си заострена опашка, която му осигурявала баланс и възможност за бързи завои по време на бягане.

Giganotosaurus достигал скорост до 50,3 km / h. Максималната скорост на тиранозавъра T. Rex е била 25 mph (40 km / h).

Гигантският гущер имал две къси лапи с остри нокти. Предните крайници, обаче не били добре съхранени, така анатомията на крайниците му не е напълно ясна.

Дължината на черепа на giantotosaurus е описана през 1995 г., е 1,6 m.

С какво се е хранел гигантозавърът Giganotosaurus?

Учените смятат, че той оцелява главно благодарение на големите тревопасни динозаври. Поради размерите си, намаля други хищници във веригата. Той бил най-горе.

Giganotosaurus притежавал способността да убива жива плячка. Разбира се, подобно на Т. rex и други месоядни динозаври, giganotosaurus бил опортюнистичен хищник, който се хранел и с мърша, когато липсвала жива храна.

Хищникът имал същите плоски и назъбени зъби, които му позволили лесно да прорязва плътта на жертвата си. Според някои проучвания, силата на ухапването на динозавъра била няколко пъти по-слаба от тази на тиранозавъра T. rex, което предполага, че giganotosaurus можел да ловува, нанасяйки рани, а не да хапе. Тактика, която му позволявала да унищожава огромна плячка.

гигантозаврите „Giganotosaurus“ гигантския южен гущер

Фосилни находки – изкопаеми находки на гигантозавър

През 1993 г. Рубен Дарио Каролини, любителски ловец на динозаври, открил Giganotosaurus в провинция Неукен в Патагония (южна Аржентина). Скелетът е запазен в около 70% и включва части от черепа, таза, костите на краката и гръбначния стълб.

През 1998 г. аржентинският геолог и палеонтолог Хорхе Орландо Калво открива втория екземпляр на гигантския южен гущер, който се състоял от предна част на лявата долна челюст.

Въпреки, че са открити останките на много други динозаври, в различни етапи на развитие (от бебета, през млади и до възрастни), това не може да се каже и за Giganotosaurus. И до ден-днешен не е намерен цял скелет на влечугото.