Уроци по плуване за деца

Уроци по плуване за деца

Уроци по плуване за деца

Сред темите, които вълнуват много родители, в разгара на лятото е как да научим детето да плува и къде да запишем уроци по плуване за деца.

Отпускарският сезон е времето за забавления, игри и малко частни уроци, но тук не кой да е, а вие ще сте треньорът.

Предлагаме ви няколко напътствия, за да се справите със задачата. Вие като родители, може да помогнете на малчугана си сам да се научи да плува. Като начало започнете с това да му помогнете, да не се страхува от водата.

Кога най-рано да започне детето да взема уроци по плуване?

Не бива събитията да се форсират, защото всяко дете е индивидуално. Когато малчуганът ви сам пожелае да се научи да плува е най-удачният момент да му помагате. Най-често това става от третата гадинка и разбира се желанието му.

Здравото и не плашещо се дете, само ще прояви интерес към водата. Ето, защо не бива да му се пречупва този хъс. Поддържайте го, с реплики от рода на: „Не влизай във водата ще се удавиш.

Ако и вашият малчуган обича ваната, игрите и плискането по брега, това е идеална възможност за старт на уроци по плуване за деца. Използвайте момента и започнете уроци по плуване.

Как да помагате, а не да вредите – топ уроци по плуване за деца и родители?

  1. Винаги проверете лично дъното, независимо, колко е плитко то. Така ще покажете на детето, че сте загрижени и няма да позволите да му се случи нещо лошо.
  2. Винаги, когато влизате по на дълбоко, вземайте спасителна жилетка, пояс, топка или дюшек.
  3. Научете детето на основни правила и техники по време на къпане. Влизането рязко в непознати води е едно от правилата.
  4. Не разрешавайте на детето да се къпе при силно вълнение, както и не му давайте лош пример за това, чрез вашите постъпки.
  5. Не се гмуркайте и не скачайте в мътни води.
  6. Говорете на детето спокойно и с насърчаващ тон, без да му се карате, да го обиждате или да го плашите. Някои реплики изречени за безопасността му може да прозвучат много стряскащо за малкото.
  7. Научете се, самите вие, какви са мерките за безопасно къпане и плуване, как се прилага помощ при нужда и при поглъщане на вода. Помнете, че да умеете да плувате самите вие не е достатъчно и единствено условие, ако сте с дете в морето. Винаги бъдете предпазливи и съсредоточени в заниманията.

Уроци по плуване за децата

Плуването е полезно, приятно и забавно занимание, но налага известни мерки за безопасност. Не оставяйте малчугана, без надзор, дори да сте на брега на река, море или езеро. Ако умеете да плувате свободен стил, без да сте опитен плувец.

Сами може да се справите с някои части на уроци по плуване за деца, преподавайки ги на своето дете.

Най-подходящо място за това е морето. Там водата е солена и допринася за задържане на тялото над повърхността.

Как да проведем уроци по плуване на децата?

  1. На първо място научете се, че урока по плуване не е задължение или бреме, а приятно занимание, което трябва да бъде предадено като игра. Вие и децата сте на почивка, не превръщайте дните си в ад.
  2. Разговорът преди урок по плуване – покажете на детето колко интересно е, когато пускаш различни предмети във водата. Едни от тях потъват, а други се задържат над водата. Защо камъкът потъва, а лодката, остава над повърхността. Обяснете на детето си, че всяко нещо, което има в себе си въздух, не може да бъде потопено. Направете опит с празно пластмасово шише, затворено с капачка. Така ще събудите интереса му и занапред с урока. Втълпете му, че в него не бива да попада вода, за да не потъва.
  3. Игрите на брега, като част от уроци по плуване за деца – Започнете с игра около водата и на плиткото. Строене на пясъчни кули, игра на „жабка“ с камъчета във водата, гонитба по бреговата ивица, където вълните се разливат са само част от това. Така може да се забавлявате, преди самите уроци по плуване за деца.
Гмуркане

Покажете на детето как се прави шамандура. За целта поемете въздух, хванете ръцете около тялото си и потопете главата във водата. Тялото ви ще изплува на повърхността, а така не само ще покажете шамандурата, но и ще научите малчугана, че въздуха може да направи същото и с него, а именно да го задържа над водата.

Плуване по коремче

Специалистите по уроци по плуване за деца, съветват първо децата да бъдат учени да плуват под вода. Така по-лесно ще се справят с нуждата да държат устата си затворена. Изтласкването от дъното и махането с ръце, като за гмуркане и крака, като жаба, ще са първият метода за урок по плуване във водата.

Почивки и плуване по гръб

Това е идеалният начин да покажете на детето, че може да плува по гръб и да почива в такава поза, дори, докато е във водата. Помогнете му да се задържи във водата, легнало по гръб. За целта обяснете, че водичката, която влиза в ушичките не е опасна, дори помага да се задържа над водата. След това му покажете как да размахва ръчички в страни на водата.

Плувайте заедно

Това са най-добрите уроци по плуване за деца и родители. След като сте показали, първите няколко урока по плуване и сте обяснили, какви може да са опасностите във водата, а именно дънна яма, вълнение на водата, схващане на мускул, сега е момента да плувате заедно. Правете си малки състезания с кратка траектория, а титлата за победител нека взема детето. Така ще го стимулирате и занапред да продължава да се развива. С времето, детето ви може да усвои и другите стилове плуване.