Симптоми на дехидратация и опасността от нея

дехидратация

7 симптоми на дехидратация и каква е опасността им

Дехидратация – това е състояние, в което организмът няма необходимото количество вода за оптималното си функциониране и тогава се проявяват някои симптоми на дехидратация.

Такова състояние възниква, поради висока загуба на течност (чрез изпотяване, уриниране и дишане) при недостатъчен прием. В условия на такъв дисбаланс, тялото започва да проявява симптоми на дехидратация, които обикновено варират от леки до умерени и тежки. Леките до умерени симптоми се елиминират, чрез прием на течности, докато тежката дехидратация често изисква медицинска помощ.

Симптоми на дехидратация

  • Причини за дехидратация

Физическата активност, като спорт и тежък физически труд, може да доведе до увеличена загуба на вода от организма. Други състояния, които изострят дехидратацията, включват диария, треска и повръщане. В допълнение, някои заболявания (като диабет) обикновено причиняват засилено уриниране, а това може да доведе и до прекомерна загуба на вода.

Някои от симптомите на дехидратация са:

  1. Летаргия
  2. Нисък обем на урината по време на уриниране
  3. Замъглено съзнание
  4. Болки в корема
  5. Главоболие
  6. Суха уста и лош дъх
  7. Силна жажда

Леките симптоми се появяват, когато човек губи около 2% от оптималното водно съдържание в тялото. В този случай, човек изпитва жажда и загуба на апетит. Ако се занимавате с физическа активност, ще почувствате умора, пароксизмално усещане за топлина и увеличаване на сърдечната честота. Леките симптоми на дехидратация започват с 5-6% загуба на вода. Изпитва се виене на свят, главоболие, изтръпване в крайниците и висока телесна температура, тъй като тялото губи способността си да се охлажда при изпотяване. Тежките симптоми се проявяват с приблизително 10-15% загуба на течност. В този случай, имате слабо или болезнено уриниране, замъглено зрение, набръчкана кожа, мускулни крампи и делириум. Симптомите, възникващи от загуба на течности над 15%, често водят до кома и смърт.

При възрастните дехидратацията, често прогресира, поради нездравословни хранителни навици. Хората също консумират малко вода, за да избегнат честото уриниране по време на работа, училище и по време на сън. Това е лесен етап, но заплашва да се развие до умерена дехидратация.

Проверете нивото на водата в тялото си, като държите парче кожа с пръсти. Хидратираната кожа мигновено се връща към нормалната си, а дехидратираната кожа остава набръчкана за известно време и се връща към нормална бавно. Хидратация на кожата е много важна.

Цветът на урината, също може да служи като аларма. Нормалната урина трябва да е жълта. Когато се дехидратира, тя става тъмножълта.

Сухата уста и лошият дъх също са симптоми на дехидратация. Устната кухина не произвежда достатъчно слюнка, което води до увеличаване броя на бактериите в устата.

  • Каква е опасността от дехидратация

– нарушена бъбречна функция

Когато тялото губи вода, това води до повишаване нивото на соли и минерали в тялото. Солите и минералите кристализират и се заселват в бъбреците, което води до образуването на камъни. Те от своя страна провокират симптоми на дехидратация като болезнено уриниране и силна болка. Лошата хидратация, също пречи на бъбреците да отстраняват вредните отпадъци с урината.

– Хипертония

Когато в клетките на тялото няма достатъчно вода, мозъкът увеличава производството на вазопресин. Това е съединение, което води до свиване на жлъчните пътища в черния дроб, както и на кръвоносните съдове. Това намаление повишава кръвното налягане и причинява хипертония. Свиването на жлъчните пътища може да доведе до образуването на камъни в жлъчката.

– Нестабилна телесна температура

Лошата хидратация може да причини симптоми на дехидратация като редуващи се пристъпи на треска и втрисане. Липсата на вода причинява топлина и в бъдеще ускорява изпотяването. Потенето води до загуба на допълнителна вода и по този начин увеличава тежестта на симптомите на дехидратация.