Поне пет причини да ядете авокадо

Авокадото

Защо да ядете авокадо?

Авокадо е плод, чиято родина е Централна Америка. Той е познат с вкусовите си качества повече от 8 хиляди години. Авокадото произхожда от Семейство Лаврови и има много свойства. У нас не така известни, колкото другите плодове, като ябълки или портокали.

Авокадото е екзотичен плод, но все по-често се появява по рафтовете на супермаркетите и пазарите. Предвид това, негово присъствие, избрахме сега да поговорим, за ползите от него в живота и нуждата от това да го консумирате.

Един плод – много свойства

Привилегията се пада на мазнините, съдържащи се в авокадото, които не са вредни. Авокадото е един от най-добрите плодове, които спортистите консумират, защото дава много енергия и допринасят за ефективността на тренировките.

Полезните мазнини, също имат положителен ефект върху хората. Те са отлични за хората, които работят в офис, за децата, възрастните хора, бременните жени и всички останали.

Авокадото ще помогне за подобряване на холестерола, като същевременно стабилизира сърдечната честота.

Съществуват поне пет причини да ядете авокадо

Авокадото допринася за растежа и възстановяването на мускулите. То съдържа много протеини, калий и цинк. Количествата му са, дори повече от тези на бананите. Авокадо също намалява възпалението на ставите (препоръчва се при артрит) и помага за възстановяване на хрущяла благодарение на есенциалните мастни киселини и витамини от група Е.

Голямо количество олеинова киселина активира области на мозъка. Това създават усещане за удоволствие. Наред с тези свои качества авокадото подобрява имунната система, благодарение на високото съдържание на каротеноиди.

Лутеинът е друга съставка в авокадото, който действа като антиоксидант и предпазва от болести на зрението. Друго предимство на този плод е, че може да се яде суров в салата, със зеленчуци, отделно, с крутони и т.н.

Авокадото благоприятства бременни жени, предотвратяват заболявания, както у детето, така и у майката. Това се наблюдава, особено в случай на наследствени заболявания. То е богато на фолиева киселина.

Специалистите съветват жените, които искат да забременеят, да се хранят с повече авокадо.

С какво още е полезно авокадото

Пациентите, страдащи от висок холестерол, могат да се възползват от вкусните ползи на този плод. С тях се понижава LDL (лошия холестерол) и се повишава HDL (добрия холестерол). Това несъмнено е важно за предотвратяване на сърдечно-съдови проблеми като инсулт, които стават все по-чести.

Авокадото има добри естетически свойства!

То предотвратява стареенето на кожата и предпазва косата. По този начин може да го добавите към списъка на асистенти в създаването на красив и млад вид. За целта, нанесете го върху лицето си като маска за премахване на слънчевите изгаряния, както и за намаляване на бръчките. Поради кремообразната си консистенция, може да се използва като заместител на олио или майонеза.

В традиционната медицина авокадото има няколко свойства. То заема специално място, заради своите възбуждащи и антидизиращи свойства. В тези случаи се използват семена, листа и дори кора. Това обаче не са единствените приложения. То също облекчава дизентерията и предотвратят плешивостта.

Наред с месестата част на авокадо, ядлива е и костилката!

Нея може да смелите и използвате в различни отвари, сурова или термично обработена. Използва се по различни начини.

Повечето аминокиселини от този плод се намират в семената. Маслото може да понижи холестерола и да предпази организма от сърдечно-съдови заболявания или инфаркти. Проучванията показват, че авокадото има повече разтворими фибри от всяка друга храна на Земята. Освен това е отличен помощник в борбата с диарията или възпалението на стомашно-чревния тракт. В редица страни се използва за лечение на стомашни инфекции или храносмилателни проблеми.

Семената от авокадо съдържат фенолни съединения

Те помагат за предотвратяване на чревни язви, както и бактериални или вирусни инфекции. Благодарение на съдържанието на флавонол се предотвратява развитието на тумори.

Може да се използва и за укрепване на имунната система и предотвратяване на слабителни заболявания, като преждевременно стареене. Хората, страдащи от артрит и други подобни заболявания, са открили, че семената на авокадо помагат, срещу болка.

Маслото от авокадо придава блясък на косата, помага да се лекува пърхотът.

Наред с това има подмладяващ ефект, увеличава колагена на кожата, прави я по-трайна и без бръчки.

Може да кълцате, пържите и варите костилката от авокадо за чай. По този начин ще контролирате пристъпи на астма.

Семената от авокадо могат да се консумират сухи, настъргани, пържени в салати, в инфузии, коктейли, комбинирани или поотделно. И все пак, помнете, че имат горчив вкус.

Научете някои любопитни факти за плода Дуриан.