Планирайте бременността по правилата

планирайте бременността

Планирайте бременността по правилата – възможно е!

Планирането на дете е решаваща стъпка, затова планирайте бременността по правилата е нещо, към което трябва да подходите много сериозно. Не е тайна, че нашата екология е такава, че трябва много да се желае.

Качеството на питейната вода и хранителните продукти невинаги отговарят на стандартите и всичко това може да навреди на бъдещото поколение. Ще обърнем внимание как правилно да се подготвим за бременност и на какво, на първо място, да обърнем внимание. Така, как бъдещото бебе да е здраво и ще поговорим в тази статия.

Може ли бременността да е по правила

Много често жените, планиращи бременност, вече имат някои хронични заболявания. Понякога, такива може да са много сериозни. Сред опасните са диабет и бъбречни заболявания, сърдечно-съдови, наследствени и инфекциозни заболявания. Има инфекции, които включват токсоплазмоза, сифилис, цитомегаловирусна инфекция. Това са болести, предавани по полов път – хламидиална, микоплазмена инфекция и др. Случва се, преди бременността жената да не е подозирала, че има някое от изброените заболявания и когато е научила, че е бременна, по време на прегледа, този факт да е излязъл наяве.

В този случай лекарят има труден избор – от една страна съществува заплаха от заразяване на плода. Трябва да се вземат някои мерки, за да се предотврати това. От друга страна, лекарства, които трябва да се използват за борба с инфекцията могат да причинят усложнения на плода.

Ето, защо е важно да поговорим за факта, че е необходимо да се провеждат всички прегледи на жената, а понякога и на семейната двойка, дори преди бременността, т.е. по време на периода за планиране на детето. Днес много хора, още щом се оженят, доброволно посещават медицинско заведение и се консултират, ако е необходимо, изискват да им се окаже помощ, когато се налага. В това няма нищо лошо, защото всяко дете е важен етап в живота.

Напоследък много често може да чуете за токсоплазмоза, която по време на бременност представлява заплаха за развитието на плода.

Какво трябва да знаят бременните жени за инфекция токсоплазмоза?

Понастоящем инфекцията е доста често срещана. При откриването й, бременната жена се изпраща при специалист по инфекциозни заболявания. При необходимост се извършват допълнителни прегледи и се предписват няколко курса на лечение. Тогава се извършват многократни контролни изследвания и ако всичко е наред с резултатите, жената вече няма да крие риск от инфекция на плода в бъдеще.

Какво трябва да знаят бременните жени за инфекция сифилис?

Ако, например жената има сифилис, което също е често срещано (за щастие, не толкова често, както преди), тогава жената и нейният партньор се лекуват изцяло, преди бременността. Правят се контролни изследвания, през цялата година, тъй като тази болестта е склонна към рецидив. Наред с това може да има риск за развитието на плода. Дерматовенеролозите, които лекуват тези заболявания, казват, че е препоръчително да не се планира бременност, през първите две години, след лечението и контролните резултати.

Какво трябва да знаят бременните жени за инфекция ХИВ?

Ако жена или мъж, на които предстои да се оженят и планират бебе, имат антитела, срещу вируса на човешката имунодефицитност (ХИВ), тогава те преминават задълбочен преглед от лекар (специалист по инфекциозни заболявания в клиника в общността), с когото трябва да се консултират. Лекарят изписва схемата на лечение на заболяването. Предстоят периодични прегледи.

Какво да правят жени, които са болни от СПИН?

Днес се провежда лечение, което помага да се инхибира развитието на болестта, т.е. намалява се количеството на вируси в кръвта. Ако човек с такава диагноза изпълнява точно всички препоръки на лекарите, постоянно ги спазва, като същевременно не пуши, не злоупотребява с алкохол и се храни правилно, тогава продължителността на живота е десетки години, без проявата на болестта.

Може ли заразената жена да има здраво бебе?

Ако по време на бременността се установи, че жената има СПИН и при регистрацията се предлага изследване за имунодефицитен вирус. Прави се повторно изследване, преди 24 седмици от бременността. Днес за такива жени е осигурено безплатно лечение с три антивирусни лекарства. Наред с това се провежда витаминна терапия, поддържаща терапия, безплатен скрининг за съпътстващи инфекции. Така жената, трябва да изпълнява всички препоръки на лекаря, от 24-та седмица на бременността. Ако приема лекарствата в определеното време (1-2 пъти на ден), не забравя и не пропуска нищо, тогава в 98% от случаите бебето й ще е здраво.

В този случай е препоръчително раждането да се извърши, чрез цезарово сечение планирано преди началото на раждането. В тези случаи майката не трябва да кърми. Тогава инфекцията няма да се появи при новороденото. Наред с това, в рамките на седмица, след раждането, бебето трябва да получава антивирусни лекарства и да е под контрол.

Има и друго инфекциозно заболяване – рубеола

Колко тежки са последствията за бременната жена?

Рубеолата е ужасно инфекциозно заболяване, предимно за развиващия се плод. Ако инфекцията е възникнала по време на бременност може да е критично за бъдещото дете. Има много европейски страни, в които жените не вземат тестове за редица инфекции, но трябва да проверят за рубеола. Така, ако младата жена, планирала бременност, не е страдала от рубеола, със сигурност ще й бъде предложена ваксина, срещу това заболяването и едва тогава се препоръчва да се планира дете. Това се прави, защото, ако жената е заразена с рубеола по време на бременност, такава трябва да бъде прекъсната. В такива случаи се очаква детето да е силно засегнато и патологиите могат да бъдат много различни.

У нас ваксинациите, срещу рубеола се дават два пъти – в ранна детска възраст и във възрастта при старта на пубертета (12 год. възраст). Експертите съветват да не се отказва тази ваксина, за да се предпази бъдещата майка и детето й от подобни тревоги за бъдеще.

На каква възраст може да получите рубеола, който е изложен на риск?

Учениците са по-податливи, защото болестта се предава, чрез въздушни капчици, но по принцип инфекцията може да се появи на всяка възраст.

Има ли наследствените заболявания и как могат да повлияят на бъдещата бременност?

За съжаление, невинаги е обичайно да се интересуваме от здравословното състояние на близките на половинката си, какви заболявания имат, които могат да бъдат предадени от поколение на поколение. Например има сериозно наследствено заболяване – хемофилия (съсирване на кръвта). Когато мама е носител на патологичния ген в хромозомния набор и прехвърля това заболяване на своето дете, но само на момчето. Ако единият (или и двамата) от бъдещите родители са имали наследствени заболявания в семейството, двамата трябва да бъдат изследвани, преди да планират детето.

Какво за туберкулозата?

За съжаление това е доста често срещано заболяване и бременните жени с туберкулоза, също не са рядкост. Има случаи, при които бременните жени не са знаели за диагнозата си, но има и такива, които вече имат хроничен стадий. Това е много сериозно заболяване и влияе негативно над развитието на плода – бъдещата майка трябва да приема противотуберкулозни лекарства, през цялата бременност. Тя има белодробна недостатъчност, т.е. недостатъчно насищане с кислород. В същото време, детето изостава в развитието си, страда от лекарствата, които приема майката. В този случай раждането на здраво дете е с малък шанс.

Флуорографски прегледи

Следователно всички хора трябва да се подлагат на флуорографски прегледи годишно, а тези роднини, в чието семейство се предвижда дете, трябва да се преглеждат шест месеца, преди раждането на детето.

В цял свят има предварителна подготовка за бременност. Такава трябва да е, на първо място и е правилният начин на живот. От изключително значение е на спирането на цигарите и спиртните напитки, защото никотинът и алкохолът оказват пагубно влияние, върху репродуктивното здраве, както на жените, така и на мъжете.

И колкото и да изглежда трудно, за да се роди здраво бебе, трябва да се води здравословен начин на живот. Правилното хранене, също е от голямо значение. Трябва да следите диетата, да не злоупотребявате с бързата и нискокачествена храна. Препоръчва се хранене с натурални продукти.

Ролята на фолиевата киселина 

Освен това по целия свят фолиевата киселина се предписва на жени, за да се предотвратят малформации в плода. В някои страни, дори има задължителна държавна програма. В някои страни се предписва и на двамата бъдещи родители, а когато бременността започне, мъжът може да спре приема на фолиева киселина, докато бъдещата майка го приема до пълното формиране на бебето – 12-14 седмици от бременността. През този период става и образуването на органи и системи в плода.

Фолиевата киселина премахва токсичните вещества и свободните радикали от тялото, поради което е важна за бъдещите майки. Фолиевата киселина се намира в храните, но в такива оскъдни количества, че не може да покрие нуждата на организма. Ето, защо се изписва като допълнително средство.

планирайте бебе

Какво друго да се има предвид при планиране на дете?

Не малка роля играе средата, в която работят бъдещите родители. Например, ако жената работи в магазин, продаващ всякакви химикали. Без значение, как са пакетирани тези средства, има изпарения. Такива, бъдещата майка вдишва и това може сериозно да повлияе на бременността. Ясно е, че трябва да мие ръцете си много пъти на ден и често да излиза на чист въздух, но когато посещава лекаря си, трябва да каже за мястото на работа.

Влияе ли, възрастта на бъдещите родители, върху качеството на бременността?

За съжаление с годините не ставаме по-млади, а по-скоро и придобиваме различни неразположения. Затова двойките, които са започнали да планират дете в зряла възраст, трябва да подхождат към този въпрос с по-голяма отговорност от по-младите. Не забравяйте да се подложите на медицински преглед при наличие на някакви хронични заболявания и след това лечение, едва тогава да планирате дете.

Препоръки към всички бъдещи майки

Всяка жена иска да стане майка, това е отредена съдба. Ето защо, ако тя има определени здравословни проблеми, е необходимо още преди зачеването, на етапа, планиране на дете, да се обърне към специалист. Такъв, трябва да я наблюдава и да следи болестта, ако има такава. Разберете и как да се предпазите от извънматочна бременност.

Необходимо е, да се каже на лекаря за планираната бременност, за да се направят всякакви прегледи, дори преди да се появи плода. Знаейки всичко, лекаря ще може да предпише коригиращо или превантивно лечение, което значително ще улесни планирането на детето и износването на плода.