Пилатес

Пилатес

6 принципа и 5 упражнения за пилатес

Нека поговорим за пилатеса. Това е тип гимнастика, която действа отпускащо и укрепва организма като цяло. Често се случва дадени мускулни групи да отслабват, в резултат на частична липса на товарене.

Пилатес представлява не само спорт, но и метод, който обхващащ различни групи мускули и стави и допринася оформяне на тялото и релакса му.

Съществуват 6 принципа, които диктуват правилата в пилатеса и те са:

  1. Концентрация, която е комплекс от физическа активност и мисловна дейност. В пилатес упражненията са така съставени, че без една от двете дейности е невъзможно да се изпълни нищо от зададеното.
  2. Правило за дишане е от значение, за да функционират всички клетки в тялото. Последните се нуждаят от големи количества на кислород, а пилатес е свързан с дишането. За да бъде изпълнено дадено упражнение е важно количеството и качеството на поет въздух. Важна е всяка инструкция, иначе се губи смисълът от пилатес.
  3. Има няколко фокусни точки и те са кръст, корем, хълбоци и седалище. Според източните вярвания, енергията идва от тях и се насочва към крайниците, за да изтече.
  4. Не по-малко важен е контролът. Тук значение има всяка част от тялото ни, дори тя да не участва в дадено упражнение.
  5. Всяко движение има цел и тя се нарича прецизност. Важното тук е всяко упражнение да е изпълнено правилно, а не многократно.
  6. Важна е и плавността, при която едно упражнение преминава към следващо. Целта е да се стегнат мускули, но и да се направи добра стойка на тялото, за да бъде то грациозно. Движенията се извършват плавно и бавно.

Някои от техниките пилатес могат да се правят дори в домашни условия.

Ето и 5 пилатес упражнения, които могат да покачат самочувствието, да тонизират и спомогнат за оформяне на тялото, както и за по-добра грация и красотата.

Пилатес за талия

Седнете на пода с изправен гръбнак и свити крака, леко извъртени на дясно. Едната ръка минава над главата и към противоположната страна. Вдишването е при опит да се докосне пода с нея, а издишването във връщането й в нормална граница. Прави се по два пъти за всяка страна.

Пилатес за равновесие

Изпълнява се с боси нозе и скръстени, пред гърди ръце. Единият крак се сгъва в коляното и се изпъва бавно напред след това се връща в изходна позиция. Прави се 5 пъти и се сменят краката.

Пилатес за стегнат корем

При това упражнение позата е лег по гръб и ръце около тялото. Таза се повдига на горе, а стъпалата остават на пода. При повдигане на дупето на горе се вдишва, а при свалянето му към пода се издишва. Повтаря се 4 пъти.

Пилатес за коремната стена

В седнала поза и с опънати напред крака, а длани на пода, бавно се повдига тялото. Опората са стъпалата и дланите. В опорната точка се стяга дупето и корема, задържа се въздуха, след, което се издишва. Повтаря се 5 пъти.

Пилатес за гръб

От легнала поза и с ръце напред се повдига тялото, главата и краката. Задържа се така, докато погледа сочи пода. Повтаря се 2 пъти, като междувременно се повдига и отпуска надолу-нагоре.