Факти за 10 световни забележителности

световни забележителности

Знаете ли, всичко за 10-те световни забележителности

За известните световни забележителности, говорят всички. Айфеловата кула в Париж или статията на свободата в Ню Йорк вече са се превърнали в отличителен белег на техните страни.

Изглежда обаче, че все можем да научим нещо ново за тези известни места, въпреки, че цялата информация за тях отдавна е отворена книга пред нас. И все пак, готови сме да ви изненадаме и да ви разкажем някои необичайни факти за същите, необичайни структури и исторически обекти по света.

Топ класация на десетте световни забележителности

  1. Айфелова кула

След германската окупация на Париж, през 1940 г. французите прерязват въжените линии на Айфеловата кула. Така, тя останала затворена за обществеността по време на окупацията и асансьорите са ремонтирани едва през 1946 г.

Айфелова кула

През 1940 г. германските войници трябвало да се изкачат на върха на кулата, за да вдигнат свастиката. Знамето било толкова голямо, че няколко часа по-късно било разкъсано от вятъра. След това било заменено с по-малко. През 1944 г. Хитлер наредил на Дитрих фон Шолц, военният губернатор на Париж, да събори кулата заедно с други части на града. Тогава генералът отказал да го направи.

  1. Световни забележителности – Тадж Махал

Легендата разказва, че император Шах Джахан възнамерявал да построи друг Тадж Махал от черен мрамор отвъд реката, но война със синовете му прекъснала тези планове.

Тадж Махал

Променящите се настроения на съпругата на императора отразяват добре променящите се нюанси на мавзолея по различно време на деня. Сутрин придобива розов оттенък, вечер млечно бял и през нощта, когато се осветява от лунна светлина златист.

  1. Миланска катедрала

Над апсидата (сводестата част над олтара) има място, обозначено с червена светлина. Предполага се, че тук е поставен един от разпънатите пирони на Исус Христос.

Миланска катедрала

Всяка година, в най-близката до 14 септември събота, миланският архиепископ се изкачва до върха на тази от няколкото световни забележителности. Той достига до там с дървена кошница, украсена с ангели, за да вземе свещения пирон.

  1. Великата китайска стена

По време на Културната революция от 1960 до 1970 г. километри от тази велика забележителност в света са повредени и унищожени. Така било поставено началото за изграждане на инфраструктурни съоръжения.

Китайската стена

Много стенни от тухли са били използвани при изграждането на жилищни сгради или ферми. Наред с това от 80-те до 90-те години някои хора, дори крадат тухли от стената и ги продават.

  1. Статуя на свободата

До урагана Санди през 2012 г. Дейвид Луксинджър и съпругата му жители на това място. То било най-ексклузивния квартал на Ню Йорк, остров Либърти. Като глава на Статуята на свободата, Луксинджър е един от малкото избрани, които някога са наричали острова дом.

Статуята на Свободата

Той имал малка тухлена къща от другата страна на острова в националния парк. За съжаление този уютен дом било силно повреден по време на урагана „Санди“. Той не е възстановен, което прави Дейвид и съпругата му последните официални жители на остров Либърти. Така мястото станало една от популярните световни забележителности.

  1. Статуя на Христос Изкупителят

С годините статуята постепенно потъмнявала. Оказало се, че светлият камък, взет като материал за статуята, трябва периодично да се сменя.

Статуя на Христос Изкупителят

Предвид това, че е в недостиг, реставраторите прибегнали до използването на различни видове други (по-тъмни) камъни, за да отстранят всякакви щети. В резултат на това тъмно оцветеният камък постепенно замества статуята в светъл цвят. Това обяснява познатия днес нюанс на една от 10-те световни забележителности.

  1. Наклонена кула в Пиза

Известната наклонена кула в Пиза е построена, за възхвала, но също така и с откраднати пари. ХІІ век е добър за Пиза: военното, търговското и политическото значение на града се увеличава. Така някога малкото морско пристанище на града се превърнало в регионална електроцентрала.

Пиза

На всеки процъфтяващ средновековен италиански град, Пиза започва да инвестира новото си богатство в изграждането на грандиозни сгради. Градската управа се нуждаела от място, на което да покаже всички съкровища, които авантюристите донесли от Сицилия. Ето, защо те решават да построят „Полето на чудесата“, което в крайна сметка се превръща едновременно в катедрала, баптистерий, гробище и много висока камбанария.

  1. Бурж Халифа

Великолепието на тази забележителност не е само във височината му. Бурж Халифа е дом на повече от 85 художници от цял свят. Произведенията на изкуството варират от импресионизъм до абстрактни произведения. И всички те разкриват арабския културен контекст.

Бурж Халифа

В допълнение, всички общи части на Бурж Халифа имат личен аромат, който подобрява приятното изживяване при разглеждане на тази грандиозна сграда.

  1. Лондонската кула

През 1200-те години Кралският зоопарк е основан в Лондонската кула и е съществувал 600 години. Той бил изпълнен с екзотични животни като полярни мечки, лъвове, кенгуру, щрауси и слонове.

Кулата на Лондон

Когато кулата на зоопарка се затворила през 1835 г., всички животни били транспортирани до новия лондонски зоопарк в Риджънтс Парк. Така в Кулата има скулптури с техните изображения.

  1. Катедрала Свети Вит

Десета в списъка ни световни забележителности е тя. След освобождението на Чехословакия и преврата през 1948 г. в замъка се помещават офисите на комунистическото чехословашко правителство. След разделянето на Чехословакия на Чехия и Словакия, замъкът става резиденция на държавния глава на новата Чехия.

Катедрала Свети Вит

Сградите и частите на замъка представляват почти всеки архитектурен стил от миналото хилядолетие.