На виртуална екскурзия по широкия свят

Екскурзия по широкия свят

Заповядайте на виртуална екскурзия

През октомври се случват любопитни неща, които може да зърнете по време на екскурзия – фестивали, празници, „вкусни“ дни. Сигурни сме, че очаквате с нетърпение да ви разкажем за тях…

ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ ПО ФРЕНСКИ

Как иначе да наречем трите дни през октомври, в които четенето се превръща в основно занимание за французите? Те се впускат в едно литературно приключение. Става дума за срещи с писатели и поети, изложби на уникални книги, презентации, панаири на книгата, семинари… От 16 до 18 октомври сякаш всички забравят, че има друга тема, освен книгите. Последните се превръщат и в единствените подаръци, които хората си разменят. И, разбира се, това са дните, в които библиотеките из цялата страна се сдобиват с нови попълнения, дарени от французите.

БЕРЛИНСКА ПРИКАЗКА

По средата на месеца, екскурзия за цели 10 дни, Берлин става приказен: вечер паметниците и сградите в центъра се преобразяват от специално изградени светлинни инсталации. По една от катедралите „завалява сняг“ от светещи снежинки… Колоните на Бранденбургската врата се превръщат в дъга или се обсипват с рози… Милиарди разноцветни лампички и хиляди прожектори успяват да разгонят вечерния мрак и градът буквално засиява. Гледката по време на този празник на светлината е наистина вдъхновяваща.

ИТАЛИАНСКАТА ТЕРИТОРИЯ НА ШОКОЛАДА

Ако сте се смутили, че не сме споменали един от най-известните празници – Октоберфест, ето сега ще го направим… Именно този празник на бирата вдъхновил Еуженио Гуардучи — шеф на най-големия производител на шоколад в Италия, да направи празник на шоколада в родния си град. И от 1993 г. през октомври фестивалът Eurochokolate събира производители U ценители на шоколада от цял свят в сладката октомврийска столица на света – Перуджа. През дните на фестивала из града се носи невероятен аромат на шоколад и може да се пробва всичко — от огромни шоколадови бонбони до пица или спагети с шоколад! По улиците се срещат клоуни и театрални артисти, в небето вечер има фойерверки, а 3 края на фестивала на централния градски площад се появяват огромни шоколадови скулптури, понякога — и географски макети. Обикновено посетителите имат желание да отнесат със себе ди уникален спомен. Такъв е може да е например шоколадова обувка, свещ, часовник, телефон или дори картина. Често се оказва, че по пътя към дома шоколадовият сувенир, така изкушава с аромата си, че наистина остава само спомен от него…

ИНДИЙСКИ ОГНЬОВЕ

Един от най-големите религиозни празници в Индия (и навсякъде по света, където живеят индуси) – ди-Вали, тази година се пада на 23 октомври.

Какво празнуват?

Няма да успеем да изброим всичко, събрано в идеята за този празник, но най-важното, което вдъхновява индусите е победата на светлината над тъмнината, на доброто над злото. За този празник се изключително светъл. Практически във всеки дом, постоянно горят свещи и маслени лампи. Светещи фенери се пускат по реките, палят се в храмовете и по площадите.

В някои райони на Индия този празник е посрещане на новата година. В други — отбелязване на победата на боговете над демоните. И най-вече – раждането от водите на световния океан на богинята на изобилието, благоденствието, щастието и късмета -Лакшми. Всички отправят молитви към нея, подаряват си подаръци и родителите благославят децата си.

АЗЕРБАЙДЖАНСКИЯТ КРАЛ НА ПЛОДОВЕТЕ

В азербаиджанския град Гьойчай по време на екскурзия, в края на октомври е добре, когато се събират наровете. Тогава се празнува специален празник на този екзотичен плод. Е, екзотичен е у нас, а Азербайджан е страната, където растат всички сортове нар. Така, че съвсем не е странно, че там се редят стихове и се пеят песни за нара – той е направо на почит.

По време на празника може да се опита всичко – от сок до отвари от наров корен и лечебни обезболяващи мазила от нар. И, както подобава на празник, местните украсяват целия град. По време на специалния панаир могат да се видят малки макети, посветени на легенди за нара. В 3 парка има различни спортни състезания. Сред тях са фолклорни представления и грандиозен заключителен концерт. В тях участват любимите на азербайджанците артисти.

Направете и едно Пътешествие до Мюнхен. ще осъанете доволни.

От списанието,
Деляна Црънчева