Най-често срещаните алергени

алергии

Най-често срещаните алергени

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, алергиите и видовете алергени са шестата най-често срещана причина за хронични заболявания в света.

Задачата на имунната система е да намерим чужди вещества, като вируси и бактерии и да се отървем от тях. При хора с алергии имунната система погрешно определя безобиден елемент, като прашец или фъстъци, приема ги за опасни и започва да се бори с тях. Това от своя страна причинява симптоми на алергична реакция.

Ето 10-те най-често срещани алергени, които причиняват алергии са:

  1. Прашец

Цветният прашец е една от най-честите причини за алергии в света. Малките частици се освобождават от дървета, плевели и треви, за да се смесят с части от други растения. Предвид факта, че прашецът се движи заедно с въздушните течения, понякога попада в носния проход или гърлото, причинявайки сезонна алергична реакция.

  1. Животински косми

Много семейства по света имат домашни любимци. Притежаването на домашен любимец има много предимства, но това може да бъде причина за алергии у вас или членовете на вашето семейство.

  1. Плесен и мухъл

Мухълът е клас гъбички, които се развиват по влажни места. Могат да се появят навсякъде, където има топла и влажна среда, включително мазета или бани. Когато спорите на мухъл навлизат в носната кухина, предизвикват алергична реакция. Някои симптоми на алергии към плесен са кихане, сърбеж, хрема, дразнене на очите, кашлица и астматичен пристъп.

Най-често срещаните алергени

  1. Прахови акари

Акарите от домашния прах са микроскопични организми, които живеят в домашния прах. Хранят се с мъртви човешки кожни клетки. Праховите акари могат да оцелеят във всеки климат и най-много надморска височина.

  1. Хлебарки

Хлебарките, които много хора, дори не могат да разберат, са друга причина за алергични реакции. Те снасят своите яйца, хранят се, отделят своите акари на местата, където живеем. Почти незабелязано те носят много алергени.

  1. Храна

Ако страдате от хранителни алергии, ако имунната ви система реагира необичайно на това, което ядете или пиете, значи имате алергия към някои храни. Когато става въпрос за хранителни алергии, има някои общи храни, за които се знае, че са главните виновници. Те включват краве мляко, яйца, фъстъци, риба, миди, ядки (като кашу или орехи), пшеница и соя.

Най-често срещаните алергени

  1. Ухапвания от насекоми

Да бъдете ужилени от пчела или оса е много болезнено, но проблемът става сериозен, ако сте алергични към отровата на такива насекоми. Някои симптоми на алергия към ухапване от насекоми, включват силно подуване и зачервяване, което може да продължи седмица или повече, гадене, умора и треска.

  1. Латекс и синтетика

Латексните ръкавици, презервативите и някои медицински изделия могат да причинят алергична реакция. Тези, които са алергични към латекс, трябва да ограничават или излагането на продукти с латекс. Нека не забравяме и изкуствените материи в дрехите, техните ластици и етикетите.

Най-често срещаните алергени

  1. Аромат

Ароматите в продукти като парфюми, ароматизирани свещи, перилни препарати и козметика могат да предизвикат реакции при някои хора.

  1. Лекарства

Някои хора развият алергична реакция към лекарства. Някои лекарства предизвикват повече алергични реакции от други. Проучете и за някои алергии – свръхчувствителност. Тези лекарства са антибиотици (пеницилин), аспирин, нестероидни противовъзпалителни средства (като ибупрофен), антиконвулсанти и химиотерапевтични лекарства.