Най-малките, но много опасни животни

Най-малките, но много опасни животни

Знаете ли, кои са най-опасни животни на планетата?

Когато мислим за най-опасни животни в дивата природа, първото, което ни идва на ум, са едрите хищни животни, които могат незабавно да разкъсат плячката си на парченца.

В крайните случаи, асоциациите могат да са насочени към представители на семейство тревопасни, но също така и с доста големи размери, като слон, носорог или хипопотам.

Така дребните животни и дори насекомите, предизвикват емоция, сред повечето от нас. Желанието да ги разгледаме по-близо, буди все повече ентусиязма ни.

Реално, много от тези „бебета“, могат да носят не по-малко, а понякога и по-големи заплахи. Еволюцията ги е научила да се защитават по много оригинални начини.

Кои са тези малки животни, но опасни, с които трябва да сте много внимателни, разберете сега:

опасни животни

 

  1. Дартс жаба

Симпатично малко земноводно същество се откроява, сред роднините си не само с компактни размери, но и с изумително красив цвят. В него преобладава на червено-оранжево. Това бебе, обаче е един от най-опасните представители от семейството си, на планетата ни.

Факт е, че отровните жаби са токсични. Те произвеждат вещество, през кожните пори. Може да се заразите много лесно, само като докоснете жабата. Дори кожата ви има минимални щети, инфекцията не може да бъде избегната. Затова всички любители на дивите животни трябва да бъдат изключително внимателни.

Отровата на тези жаби е много силна. Получават я с храна, а след това с помощта на специални жлези я освобождават на повърхността на тялото си. Малките капчици от това вещество могат да убият повече от дузина хора.

най-опасните животни

  1. Лори

Може би сте виждали това невероятно привлекателно създание в зоопарка или в телевизионни предавания, посветени на дивата природа. Лори е полу-маймуна и прилича на пухкава малка плюшена играчка.

Огромните очи изглеждат докосващи и малко тъжни, а малките ръце са толкова подобни на човешките. С тази визия, дори възрастен Лори ни се струва като истинско бебе. Не позволявайте, обаче да бъдете измамени с невинното му излъчване. Това е сред най-малките, но опасни животни на планетата ни.

Лори е опасно животно. Те са се приспособили да се защитават и оцеляват в природата с помощта на отрова. Жлезите, които секретират тази отрова са разположени в лактите им. Когато животното почувства опасност, то събира отрова в устата си и ухапва жертвата. В резултат на това, може да убие не само друго животно, но и човек, причинявайки му задушаване.

Мухоловка на млечница

  1. Мухоловка

Тази сладката птица с черен и оранжев цвят живее в горите на Папуа Нова Гвинея. Тя може да изглежда  безобидна, но това далеч не е така. Птицата е в списъка с най-опасни животни.

Мухоловката е уникална с това, че е единствената отровна птица известна в момента на науката. Цялото й тяло отделя най-силната отрова – батратоксин.

Смятана е, за един от най-опасните отрови, открити в естествената среда. Така че, дори докосвайки перата на птицата, може да получите сериозни щети и да се изгорите. В тях се съдържа токсично вещество, което ако попадне в кръвта, без навременна медицинска помощ, може да убие човек или животно от мускулна парализа.

Маларийни комари

  1. Маларийни комари

Ухапването, дори на най-обикновения комар не може да се приеме за приятно изживяване. Това правило важи с пълна сила в дивата фауна. Трябва да сте особено внимателни, ако пътувате до страни с тропически климат.

Има мънички, но много смъртоносни същества – наричани комари. Дори много големите опасни животни, не могат да се сравнят с тези комари. Ухапването им е животозастрашаващо, защото нося малария, която убива два до три милиона души всяка година. Ясно е, че в повечето случаи говорим за страни от третия свят, където медицината не е на най-високо ниво. И все пак, ваксина, срещу малария при планиране на дълго пътуване си струва да се направи.

най-опасните животни

  1. Лономия

Тази жизнерадостна гъсеница живее в тропическите гори на Бразилия. Тя знае как да се прикрие добре в средата. Така докосването до случаен минувач може да не се забележи, но дори еднократното ухапване от лономия може да е опасно.

Отровата отделена по време на едно ухапване не може да убие човек, но няколко ухапвания започва да потиска производството на червени кръвни клетки в кръвта. Това води до нарушения на кръвообръщението и човек може да кърви непрестанно.

––––––––––-