Знаете ли колко тежи един слон

Най-големи от сухоземните бозайници са слоновете. Не е изненада, че много хора се питат: колко килограма тежи един слон?

За съжаление, да се даде точен отговор на въпроса: колко тежи слонът е трудно!

Всеки слон, като всяко друго животно, има свои физически параметри.

Тежестта на възрастен, на бебе слон и на женски има значителни различия, както и това каква порода и къде е гледан бозайникът.

И все пак ще опитаме да дадем максимално най-изчерпателен отговор на този интересен въпрос.

Колко тежи възрастен слон?

Теглото на възрастния може да достигне дванадесет тона. Тези екземпляри са изключително редки. Средното теглото на възрастен слон варира от 2,5 до 7 тона, докато женските тежат почти половината от мъжките.

Интересното е, че с такова впечатляващи тегло слонове са много изящни животни, пластиката на техните движения е наистина впечатляваща.

Изразът „тромав като слон“ няма нищо общо с реалността, освен това в много източни култури слонът е символ на благодат.

Поведението на слонът в дивата природа е грандиозно, за разлика от отглеждането му в клетка на зоопарк или цирк.

Каква е масата на новородено слонче?

Новороденото бебе слон може да тежи между 80 и 140 кг. Ако възрастен слон няма естествени врагове в природата, младите са по-уязвими. Често те стават плячка на едри хищници – тигри и лъвове, затова и за дълго време остават в стадото, под внимателния надзор на майката.

Ръстът и продължителността на живота на слоновете са сравними с тези на хората, възрастта на слона достига около 20 години.

На десет слонът може спокойно да ходи сам, без да се страхува от нападения на хищници. Размерът му на тази възраст вече е достатъчно впечатляващ, за да предизвика благоговение и уважение от останалия животински свят.

слонове

Колко тежи африканският слон?

Родът на африканските слонове понастоящем е представен от два отделни вида: Степен слон (Loxodonta Africana Africana) и Горски слон (Loxodonta Africana Cyclotis). Тези видове нямат толкова много различия. Горските африкански слонове са много по-малки от техните братя, които живеят в саваната.

Средното тегло на африкански слонове от савана е около 7 тона за мъжете и 2,8 тона за женските. Дължината на тялото на мъжките от този вид е от 6 до 7,5 метра, най-високата точка на тялото (раменете) се издига над земята с 2,4-3,5 метра.

В „Книгата с рекордите Гинес“ са разказани данни на Африканската савана слон: застрелян през 1974 г. в Ангола, който тежал 12,24 тона.

За съжаление броят на африканските слонове през последните години постоянно намалява поради няколко причини: лов за слонова кост; смяна на обичайното местообитание, влошаване на околната среда.

Колко тежи индийският слон?

Индийски или азиатски слон – това е второто по големина сухоземни бозайници след Африканския слон. Родът на индийските слонове е представен от три вида, които на свой ред са разделени на подвидове.

Индийският слон мъжки тежи средно около 5 тона, женската около 2.7 т. Както може да се види от тези данни, разликата в теглото на индийските и африканските слонове е по-малка от разликата в теглото на мъжките, като същото важи и за размера на тези животни.

Дължината на тялото на мъжкия индийски слон е 5.5-6.4 метра. Най-малкият подвид на индийските слонове живее на остров Калимантан, наречен още Борнео. Средното им тегло не надвишава 2 тона.