Най-високият планински връх в света – Еверест

Everest

Впечатляващи факти за най-високия планински връх в света – Еверест

Съществуват много природни феномени, които привличат хората с невероятните открития и изследвания, Еверест е един от тях…

Най-голямата атракция са грандиозните планински системи.

Най-високият планински връх в света и желанието да го покорите задържат въображението на много алпинисти и обикновени пътници. Експедициите започват кампания, като често плащат за дързостта си с трагичната смърт на своите членове. За това свидетелстват примери за смелост, които вълнуват целия свят и вдъхновяват останалите за нови и високи постижения.

Ето някои факти за най-високия връх

И така, предлагаме няколко интересни и шокиращи факти за най-високия и най-недостъпен връх на Земята – връх Еверест.

  1. Първото изкачване на Еверест

На 29 май 1953 г. в 11:30 ч. Двама алпинисти, новозеландецът Едмънд Хилари и планинар от племето на хималайските шерпи, Тенцинг Норге се изкачили на върха на най-високата планина в света – Еверест (Хомолунгма). Експедицията била водена от опитен английски алпинист Джон Хънт. Наред с това работата на експедицията била подкрепена от голяма група хамали – шерпи. Именно за тях експедицията от 1953 г. до голяма степен била отговорна за успеха си. Тензинг се изправил, срещу Чомолунгма като обикновен човек и се завърнал като герой. Между другото, в деня на изкачването той навърши 39 години.

  1. Защо върхът получил такова име?

Известният връх е наречен „Еверест“ през 1865 г., в чест на Джордж Еверест, когато географът и геодезист е първият, който установил местоположението и точната височина на върха. Освен това планината има още две известни имена: Чомолунгма – „богинята на майката Вселена“, както я наричат ​​тибетците и Сагармата – „богинята на небето“, както я кръщават непалците.

  1. Височина на планината

Всъщност в учебниците по география пише, че абсолютната височина на Хомолунгма е 8848 метра. И всяка година тя „нараства“ с 4 мм поради отклонението на литосферните плочи една към друга (но това е чиста геология).

  1. Какви са причините за неуспешните изкачвания?

Най-високият връх в света и неговото покоряване е опасна работа и изисква сериозна физическа подготовка. Независимо от това, според тъжната статистика, 11% от алпинистите умират, докато завладяват Чомолунгма. Причините за това са: лавини, липса на кислород, тежки климатични условия. Термометърът по склоновете не се издига над нулата и понякога температурата на въздуха пада до -60 ° C.

  1. Ниво на кислород

Съдържанието на кислород в атмосферния въздух при различни абсолютни височини не е еднакво. Освен това на ниво 5000 метра кислородът във въздуха е наполовина по-малък от този в подножието на гигантската планина. Следователно не може, без специален кислороден цилиндър. Ако неподготвен турист реши да стигне до върха с хеликоптер е невъзможно да остане там за през нощта. Това е опасно за здравето. Има обаче професионалисти, които извършват изкачването при липса на кислородни бутилки. Известно е за 208 такива алпинисти.

  1. Загуба

От времето на покоряването на най-високия връх до наши дни по време на изкачването са загинали повече от двеста алпиниста. Смелите пътешественици са останали завинаги по склоновете на „върха на света“, защото транспортирането им не е възможно. Наред с това годишно, около петстотин души тръгват на опасно пътешествие, за да завладеят Чомолунгма.

  1. Кой е рекордьорът за изкачвания?

Своеобразен световен рекорд е поставен от алпинист от Непал на име Апа Тенцинг. Хомолунгмата е покорявана от тях 21 пъти.

  1. Шерпа

Думата „шерпа“ (произхожда от хималайско племе) и дори придобива ново значение. Това е професията „клайминг-шерпа“, в превод водещ, водач-алпинист.

  1. Почистен ли е Еверест?

Ако има толкова много туристи на върха, как се поддържа Еверест чист? В ранните години на изкачването в планината са се натрупали много отпадъци: пакети от хранителни стоки, остатъци от канап, празни кислородни бутилки и т.н. Дебютното „почистване“ е извършено през 2000 година. Впрочем тогава бяха изнесени до три тона различни боклуци. А също и през 2008 г. е проведена безпрецедентна екологична експедиция, по време на която Еверест е изчистен от 13 тона отпадъци.

  1. Разходите за катерене

Оказва се, че върхът на планината и изкачването на Еверест са скъпи. Това включва оборудване, ескортни услуги, „екстремни“ застраховки и други. Като цяло идеята може да струва на турист 50-60 хиляди долара. Излишно е да казваме, че не всеки може да си го позволи.

Вижте още по темата за Алпинизъм – покоряване на най-високите планини!

Красивият и суров Еверест винаги ще привлича пътешествениците със своята недостъпност и мистерия. Ето, защо туристи и алпинисти отново и отново ще щурмуват най-високия връх на планетата.