Магнезий – защо е жизненоважен

магнезий

Внимание – в жегите губим магнезий, а тялото ни не го произвежда

Ето как да си набавим ценния минерал магнезий, който се грижи за мускулната и нервната система.

Защо е важно да не се лишаваме от магнезия

Съдржанието на магнезий влияе на правилното функциониране на организма.

Средното количество е 24-30 г. От тях 60% се намират в костите, 30% в скелетната и сърдечната мускулатура, а останалата част в черния дроб, бъбреците и мозъка.

Нормалната концентрация на минерала в тялото, осигурява правилното изграждане на мускулите. Това допринася и за спокоен пълноценен сън.

Как да се заредим с необходимото количество

Магнезият не се произвежда от организма. Той трябва да се набавя, чрез храни като спанак, броколи, целина, зеле, краставици, зелен фасул, синап, почти всички видове ядки, сушени плодове. Невинаги, обаче храненето може да осигури нужното количество. Това важи с пълна сила, особено при хора в активна вораст, под стрес и голямо физическо или умствено натоварване.

Какви са причините за магнезиевия дефицит

Наред с хроничната преумора и стреса, състоянието се появява още по-често, през лятото поради големите горещини и обилното потене. В рисковата група от хора, за които е особено важно да си набавят магнезит, са и редовно спортуващите. При усилена тренировка, те губят значителни количества от полезния минерал. Причина за поява на магнезиев дефицит е и повишената консумация на магнезий, поради активния метаболизъм и ускорената бъбречна екскреция. Вижте и за най-важните олигоелементи в организма.

Какви са симптомите на магнезиев дефицит

Оплакванията при магнезиев дефицит са болезнени мускулни схващания и разтежения, скъсване на мускулни влакна, повишено кръвно налягане, сърцебиене, нарушаване на киселинно-основния баланс в организма, умора, мигрена, астма, увеличен риск от сърдечен удар, инсулт u т.н.

За да се предотвратят опасностите за здравето, лекарите препоръчват прием на магнезиев препарат. Висококачествени продукти от този вид, с доказан ефект се продават свободно в хранителни магазини, дрогерии и аптеките без рецепта и на достъпна цена. Магнезият препарат, трябва да е комбиниран с органична киселина за по-лесното му усвояване от организма.