Косопад – тема без край

Косопад

Знаете ли, че косите ни са от трудно разградимите неща на планетата, въпреки че има косопад. Не е случайност, че в експертизи се ползват остатъци коса, за установяване на самоличност…

Още в миналото фараоните били балсамирани, за да съхранят за по-дълго телата им, но по време на разкопки, са откривани единствено – коса, зъби и кости.

Косопад – колко вида има

Косата попаднала в канализацията на мивката и сифона е способна да причини големи аварии и проблеми, в резултат на неспособността дори на химикали да я разградят.

И при всички тези факти за устойчивостта на косата, всички се запитваме, защо косите ни са така податливи на външни и вътрешни фактори, водещи след себе си косопада.

Знаете ли, че мъжете са тези, които в 8% повече от жените страдат от косопад?!

И въпреки статистиките този проблем не подминава нежните половинки и до днес.

Видовете косопади са много, а сред тях се нареждат три основни момента:

Ако и вие до вчера имахте красива, гъста и дълга коса, а сега тя е повехнала, къса се и пада като листопада през есента, то приемете това за сигнал SOS.

Косопадът не винаги е заболяване. Често той е в резултат на промени в хормоните, времето и самото остаряване, но каквато и да е причината не подминавайте този въпрос.

Алопеция

Известна още като оплешивяване и има генетичен характер. За този косопад влияние имат мъжките хормони, които се натрупват в тялото и конкретно в луковицата на косъма, потискат фоликулата. Това отслабва растежа на косъма и той спира да се развива. Правилната диагноза при специалист дерматолог, както и навременната грижа могат да спрат косопада.

Снопчета нерви

Мастните жлези оказват пряко въздействие над растежа и развитието на косъма. Различните периоди от възрастта, през които всяка жена преминава – бременност, кърмене, тийнейджърска възраст и климактериум силно повлияват косата. Следродилния синдром също има своето негативно въздействие над косата. Стресът се нарежда като главен виновник за всички малки и по-големи кичурчета коса, измъкващи се измежду пръстите и оставащи по четката при ресане. Каквато и да е причината за косопада, обаче, специалистите съветват проблема да не бъде оставян на заден план. В зависимост от диагнозата се назначава конкретно лечение, което често изисква определен курс, конкретни препарати и специално третиране на косата. Проучете и за тези 7 храни, които осигуряват здраве на косата.

Косопад=пълен курс

Независимо от степента и вида на косопада, то често се налага целият организъм да бъде лекуван. Косите притежават уникални свойства и често са „аларма“ за друг тип заболяване настъпващо в организма. Не са за пренебрегване и множеството сериозни заболявания, при които косата започва да окапва. Сред тях са проблеми със стомаха, инфекции, нарушения в щитовидна жлеза и други.