Продължете към съдържанието

Колоездене – всичко по темата

колоезденето

Интересувате се от колоездене?

Може би и вие помните някогашната детска мечта да имате колело, но какво означава това освен здравословен начин на придвижване от едно място на друго.

Предлагаме ви няколко интересни хроники, факти и данни за всичко свързано с велоколоезденето.

Сред най-известните дисциплини в колоезденето са:

Downhill

Спускане, известно още като Downhill – представлява спускане по предварително подготвено трасе, а докато колоездача се спуска по него се засича време. Изисква специална екипировка поради високата скорост, която се развива. Към нея са каска, наколенки, маска, броня, подбрадник, подходящ панталон.

Крс кънтри, cross country

Известен е като най-масово практикуван тип колоездене. В превод означава още крос кънтри – отиваш в планината, за да караш колело. Тук не е характерна високата скорост и всеки може да го практикува според темпо и техника. Не изисква специална екипировка и оборудване.

Дърт джъмп Durt jump

Тук най-типична черта на дисциплината са скоковете, известни още като две гърбици. Тук бейкърите ползват пясъчна настилка, която е значително неравна и позволява изтласкването им във въздуха. Екипировката за тази дисциплина е задължителна.

колоездене

Фрий райд Freeride

Самото име произхожда от свбода на каране, а то от своя страна определя условията тук. Фрий райд още е спускане надолу, а за целта и екипа и оборудването, трябва да са стабилни. Теренът тук се избира свободно, а не е предварително подготвян. За този спорт не са нужни треньори и всеки сам може да се научи

Байк

Кара се дори в зимни условия, но при специални условия и с далеч по-различни гуми. Задължително условие за него е пътят да е отъпкан, а това е предпоставка за по-бързо придвижване. В случаи, че пътеката не е отъпкана, може да се преобърне велосипедиста и дори да премине през кормилото. И въпреки това сноуборда е за предпочитане в зимните условия.

Планинско колоездене

При него и с него могат да се занимават всякакви групи хора, от 13-14 години до около 40 годишни. В най-голяма степен планинското колоездене се практикува от младите между 16 и 24 години или учениците и студентите. Те разполагат и с най-много време, а и са достатъчно склонни да се учат и рискуват.

 

 

 

Copy link