Коледно печено

Коледно печено

Трудно е да се каже, кога е измислено ястие, каквото е коледно печено, но едно е неоспорим факт, то е любимо на малки и големи.

В продължение на много векове в много страни се приготвят различни варианти на гозби с месо.

Рецепта за Коледно печено

Дори в наши дни, печеното се смята за необичайно вкусно и засищаща храна. Без него е трудно да си представим новогодишната трапеза. Такава би била – празна, постна и без ароматни горещи блюда! Предлагам ви, проста рецепта за пикантно новогодишно печено, от което всички гости и домакинства ще останат доволни.

Необходими продукти за рецепта коледно печено:

телешко или говеждо филе – 900 гр.;

бира – 400 гр.;

домати – 2 бр.;

картофи – 600 гр.;

тиквички (за гарнитура) – 4 бр.;

олио, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне на печено за Коледа или Нова година:

Първо, нека се погрижим за месото. Ако става дума за пуйка или телешки стек, първо трябва да отстраним мазнината от месото, да подправим със сол и черен пипер на вкус.

За целта, загрейте масло в тиган на силен огън. Веднага, след като се разтопи, може да изпържите месото за няколко минути от всяка страна.

След това отворете бутилка бира и я изсипете, върху месото. Към него добавете измити и ситно нарязани домати (400 грама). Когато и това е направено може да поставите капак, да включите котлона на минимум и да оставите месото да къкри за няколко часа.

Десет минути, преди изтичането на посочения период, трябва да добавите картофи към месото. Такива трябва да са предварително обелени, измити и нарязани на тънки кръгове. След това ястието отново се покрива с капак и се задушава.

След десет минути може да добавите обелените и фино нарязани на кубчета тиквички. Задушавайте месото и зеленчуците, докато картофите и тиквичките се сварят. След това може да изключите котлона и да прехвърлите горещото месо, тиквичките и картофите в плоска чиния. Може да украсите вече готовото вкусно коледно печено с резенчета магданоз и лимони.

Тук може да видите още много рецепти, както и Коледни сладки за елхата.

Приятен апетит!