Кой измисли интернет?

Интернет

Технологиите, създадени от хората, променят света около нас. Тези промени навлизат в живота ни много бързо.

Кой измисли интернет?

Преди двадесет години, дори не сме мечтали да имаме персонален компютър във всяка къща и дори не сме си представяли, че всеки ще има мобилен телефон в джоба. Днес това ни позволява да получаваме всякаква информация, да гледаме нови филми или слушаме най-новата и свежа музика.

Днес, това се превърна в ежедневна реалност благодарение на интернет – световната мрежа. Ние използваме интернет всеки ден, но малко хора знаят имената на хората, които са го създали.

Раждането на една идея

Подобно на много други неща в нашия свят, интернет дължи своето съществуване на оръжията и технологиите, в която западните страни са водени от Съединените щати, от една страна и от Русия, от друга. През 1957 г. Русия спечели убедителна победа чрез пускането на първия космически спътник в околоземна орбита. Това накара Съединените щати да мислят не само за нови космически постижения, но и за информационната сигурност.

Американците смятаха, че руснаците в космоса ще могат да извличат ценна разузнавателна информация. Тогавашният президент Д. Айзенхауер нареди създаването на агенция, която да се ангажира с обещаващи изследвания и да събере в нея най-добрите представители на американската наука.

Кой измисли интернет?

Създаване на ARPANET

Агенцията е наречена ARPA, а нейните изследвания са щедро финансирани от правителството на САЩ. Скоро служителите на агенцията L. Clayrock и J.K. Liklider разработват проект за създаване на универсална информационна и комуникационна мрежа, която е одобрена от Пентагона. Не всичко става от първи път, но през 1969 г., 29 октомври, се прави първият опит за компютърна комуникация между Станфордския изследователски център и Калифорнийския университет.

Точно в 21-00 един от изследователите в Станфорд набрал буквите L и O на клавиатурата си, което веднага се появило на дисплея на компютъра в Калифорния. Първият опит е неуспешен и останал не завършен. След час и половина, комуникационната сесия се повторила и учените. Те успли да прехвърлят напълно думата LOGIN, въведена на клавиатурата.

Създадената компютърна мрежа е наречена ARPANET в чест на агенцията ARPA. Две години по-късно мрежата имала 23 потребители в Съединените щати. След това към нея се присъединили още две организации от Англия и Норвегия.

ARPANET става интернет

Мрежата ARPANET се използвала главно за обмен на електронна поща, а малко по-късно се появил чат, бюлетин и табло за съобщения. През 70-те години активно са разработени протоколи за пренос на данни (стандарти). Необходимо било да се създаде такъв начин за представяне на информация, който да бъде доста прост и да елиминира или свежда до минимум броя на грешките при предаване.

Кой измисли интернет?

Огромна роля в този процес играе Дж. Постел, когото мнозина наричат ​​създател на съвременния интернет. Между другото, през 1983 г. са формализирани стандартните протоколи за обмен на информация и ARPANET е преименуван на интернет.

Европа влиза в игра

Въпреки очевидните успехи, в началото на 80-те години Интернет е много далеч от съвършенството. Не е известно как би могъл да се развие, ако не е включен в работата по Женевския изследователски център на ЦЕРН, представляван от T. Berners-Lee.

Той разработва концепцията за световната мрежа (World Wide Web, WWW), която позволява създаването на интернет във формата, която използваме днес. Бернърс-Лий с право може да бъде наречен Един от тези, които са изобретили интернет.

Създаване на уеб браузър

Въпреки че уеб протоколът, изобретен от Berners-Lee, осигурява отлична комуникация, използването на интернет е доста трудно за обикновен човек. Последният не е запознат с програмирането. Това продължило така до 1993 г., когато програмист М. Андрийсен предложил нов потребителски интерфейс – браузъра Mosaic.

Създаването на мрежата било изцяло завършено. Започнал периодът на неговото развитие. От този момент нататък интернет се е превърнал от инструмент за няколко учени и администратори в това, което е днес.

Интернет е един мощен и достъпен начин за всеки да общува с хора по целия свят. През следващите две години броят на интернет потребителите е нараснал хиляди пъти. Това, може би ще даде отговор на въпроса: „Страст ли е Интернетa“ … Сам по себе си, той обединил различните мрежи по различни страни, в едно цяло и се превърнал в истинска световна мрежа, която обхваща цялата ни планета.

Използвайте го, наслаждавайте му се у еволюирайте с Негово Височество Интернет!