Кой е изобретил първия компютър

първия компютър

Кой е изобретил първия компютър и в коя година?

Съвременните ученици и студенти не могат да си представят живота без компютърна техника. Електронните асистенти незабавно намират необходимата информация за есе или курсова работа. Те ще ви помогнат да се отпуснете и да се забавляват с нова игра, незабавно да се свържете с приятели от всяка точка на света.

Ако пък ви трябва верен помощник за летни курсове, то отново може да се обърнете към негово Величество съвременния Компютър!

Кой е изобретил първия компютър и в коя година?

Само преди 15-20 години компютрите бяха използвани предимно от професионалисти за извършване на различни изчисления. Компютрите преди половин век заемаха цели огромни зали.

Знаете ли кой е измислил първия компютър и през коя година се е случило това? Отговорът на този въпрос не е толкова лесен, колкото изглежда на пръв поглед.

Компютри от 17-ти век

Думата „компютър“ не е изобретение на настоящата епоха. Първите „компютри“ се появиха в началото на 17-ти век – но в онези дни не се наричаха компютри. В Англия тази дума се свързваше с хора, които знаеха как да разчитат и за определена такса да извършват сложни изчисления. В точния превод от английски “to compute” означава “да се брои” и “компютър” , съответно – “калкулатор” .

Но дори и тогава многото хора, които добре познаваха математиката, бяха очаровани от мечтата за създаване на специално устройство, което да извършва различни изчисления. Това спестява време на дизайнери, счетоводители и други специалисти, чиито задължения включват работа с числа. Първият опит от този вид, запазен в историята, е Паскалина, механично устройство, измислено от известния френски физик и математик Блез Паскал.

Ученият създал повече от дузина броячни машини, а най-новите модели се справиха с 8-битовите числа, което е повече от достатъчно за това време.

Бъбидж и калкулаторът му

Най-често, когато става дума за първия компютър, запомнете компютъра на англичанина Чарлз Бъбидж. Той разработва и публикува концепцията за своя калкулатор още през 1822 г. и машината му може не само да изпълнява примитивни аритметични операции, но и независимо да извършва цели блокове от последователни изчисления, т.е. програмируеми.

През 1837 г. Бабидж създава първата машина за изчисляване на опростена схема. Извършва няколко последователни операции и отпечатва резултатите на лист хартия, което само по себе си е невероятно чудо в онези времена. След като постига първия си успех, Бабидж започна да произвежда пълноценна изчислителна машина. Според неговия проект той се състои от логически аритметично изчислително устройство, блок за съхраняване на междинни резултати и контролно устройство. Най-изненадващо е, че всички тези единици трябвало да функционират изключително механично, тъй като тогава не съществувал електрически, а още повече и електронни елементи.

Кой е изобретил първия компютър и в коя година?

За съжаление, Бабидж не разполагал с достатъчно пари, за да довърши калкулатора си и скоро ученият се разболя и умря. Така оставил незавършена работата си. Въпреки това, неговите теоретични разработки помогнаха на следващите поколения учени да създадат истински компютър.

Тюринг и Зузе

През двадесети век задачата за създаване на компютър станала повече от неотложна. Индустриализацията, която е в разгара си по целия свят, изисквала много сложни изчисления в различни сектори на икономиката. През 1936 г. във Великобритания е създаден компютър, който става прототип за всички следващи поколения компютри. Таеният създател е математикът Алън Тюринг, който едновременно поставя основите на компютърните науки и програмиране, превръщайки ги в прародитело на цялото дърво на компютърните науки. Калкулаторът Turing се нарича ACE (Automatic Computing Engine).

Почти по същото време, през 1936-38 г., устройството е създадено от немския изобретател Конрад Зузе, който бил с подобен дизайн и в съответствие с принципите, залегнали в него. Неговият компютър, който използвал двоично кодиране и се наричал Z3. Няколко години по-рано са събрани по-простите Z1 и Z2. Подобно на машината на Тюринг, машината Zuse по принцип е електромеханична. Както едната, така и другата машини впоследствие активно са използвани за изчисления в армията.

Тюринг в много по-голяма степен от Цузе се счита за създател на първия компютър. Той е блестящ теоретик и разработва редица компютърни концепции, които се изпълняват в бъдеще. Към неговите идеи са съхранението на компютърни програми в паметта на машината, гласовия кодер и други талантливи разработки впоследствие добавени и в съвременните компютри.

Американски ENIAC

През 1946 г. в САЩ е създаден компютър, работещ с електронни компоненти. Той се наричал ENIAC – Electronic Numerical Integrator and Computer. Работел на електронни вакуумни тръби и тежал почти 50 тона. За създаването му са използвани 18 000 лампи, а консумацията на енергия достигала 140 kW. Създателите на ENIAC са J.P. Eckert и J. Mauchly. Чрез тяхната работа и архитектура, функциите поставят началото на първия компютър в съвременния смисъл на думата.

Разберете, от какво се състои комптърната система!