Продължете към съдържанието

Кога и как да си вземем малко коте

коте

Домашни любимци – коте

Нека си го признаем: лесно се поддаваме на чара на пухкавата малка животинка – коте. Ето и нашите съвети, за да я посрещнем в най-добри условия у дома и да улесним първите ни дни заедно.

Жилище за малкото коте

Давайте му да яде и пие винаги на едно u също място, за да не го объркате, а и за да му изградите навици.

Какво име да му дадете?

Каквото Желаете! Имайте предвид обаче, че малкото коте ще разпознава по-добре името си, ако е кратко — максимум две срички. То е по-чувствително към широките и остри гласни като „и“, „у“. Преди да го дарите с дълго ексцентрично име, не забравяйте, че някои ден ще ви са наложи да го викате.

Продължава да се инати

Използвайте спрей с вода, но не го обливайте като с душ, а го пръснете леко. Няколко капки са достатъчни.

Къде да спи?

Несъмнено то само ще си хареса канапето или някой от фотьойлите ви. Но вие му предложете кош с покрив, застлан с нещо меко. Един кашон, обърнат странично, също ще свърши работа. Просто пъхнете вътре една възглавничка, за да му е по-удобно.

Най-важните въпроси, когато си взимаме коте вкъщи

Какво да изберем?

Не го избирайте задължително по красота, нито пък водени от съжаление и умиление: „Ах, това колко е грозничко!“ Спрете се на това коте, което идва към вас съвсем естествено, чувства се добре във вашата компания u се оставя да играете с него. То ще се адаптира още по-добре, ако идва от среда, близка до вашата (семейство с деца или без, къща с градина или апартамент).

На каква Възраст?

Котето може да бъде отбито, след като навърши един месец, но въпреки това все още е твърде рано да бъде отделяло от матката. До нея то се научава да изследва територии, да играе без агресия, да се социализира, да приближава хората без страх. Изчакайте да стане на 2-3 месеца, за»да се научи да бъде самостоятелно и уравновесено.

Как да подготвим дома си?

Отредете си един свободен ден, за да останете с него, предлагайки му вашето успокояващо го присъствие. То ще има доста за опознаване В новата среда. Затворете прозорците и вратите, през които може да избяга, и му позволете да разучи всички кътчета и ъгли на вашето

Ако вече имате друго коте?

Оставете ги да се опознаят, без да се намесвате. Помислете за това да дадете и на едното, и на другото възможност за бягство или за криене. Не ги затваряйте в една стая. За да улесните отношенията им, погалете по-старото коте по брадичката и около устата, после потъркайте с ръце новодошлото. Така ще пренесете от феромоните на едното върху другото коте и то ще носи позната и успокояваща миризма.

Гранули или пастет?

Трябва да го приучите да консумира и двете, за да не се пристрасти кти едното или към другото. И не забравяйте водата, подновявайте я всеки ден, дори два пъти дневно, предлагайте му я свежа, но не студена.

Ако прави глупости?

И въпрос не може да става да го възпитавате, като го биете, наказвате или се гневите. По този начин няма да научи нищо. Дори има риск да стане страхливо или агресивно. За да му забраните нещо, кажете му твърдо „не“, без да крещите или да съскате „пстт“.

Кои играчки имат най-голям успех?

От малката лека топка до платнената или гумена играчка, всичко безопасно за животинката върши работа. Тези играчки с времето стават изключително необходими, за да не скучае котето ви във ваше отсъствие.

Само ли да спи или с нас?

Когато е съвсем малко, може да се нуждае да се сгуши във вас, за да се успокои, но след известно време това вече не е необходимо. После всичко зависи от вашето желание.

За?

Котето е чудесна пухкава топчица и има място за него в края на леглото.

Против?

То оставя косми навсякъде. Освен това може да реши да се разполага между вас и партньора ви, което не е много добре за близостта с половинката ви.

Научете и за породиста котка и улична превъзходна.

Copy link