Как учтиво да приключите разговора

Как учтиво да приключите разговор

Всички ние често се сблъскваме със ситуация, когато разговорът преминава в напълно безинтересен канал, скучен монолог или момент, в който бързаме за някъде, а да приключите разговора, чрез прекъсването на събеседника е много грозно и нетактично.

И може би, се е случило така, че разговорът да е неприятен за вас. Може, дори да не искате да се започва дадена тема… Нека да разберем, по какви начини може вежливо и тактично да завършите разговор с човек или напълно да го избегнете внимателно.

  1. Говорете бавно

Как работи това? В момента, в който събеседникът ви дава думата, вие говорите много бавно, спокойно, без да изразявате никакви емоции или да се фокусирате, върху думите. Понякога да се говори по този начин е много трудно. Но, ако разговорът наистина ви е безинтересен, няма да ви е трудно да изразите себе си по този начин. Не забравяйте, че целта ви е да направите разговора толкова скучен и посредствен, че автоматично да провокира събеседника да отхвърли темата.

  1. Детайлизирайте, за да приключите разговора

Тук всичко е просто: постоянно молете противника си за разяснения на някои дребни подробности. Например, настоявайте той да обясни повторно определен момент. И също така попитайте, какво точно е искал да каже вашият събеседник или разберете дали сте го разбрали правилно. При тази скорост на другаря ви, просто ще му е писнало да отговаря постоянно за всяка своя дума и сам ще реши да прекрати този разговор.

  1. Прекъсване

Никой не харесва, когато го прекъсват, съгласни ли се? Но този метод е добро оръжие срещу говорещите, които ви отегчават. Случайно променете средата на историята, чрез вашето визуално отношение. Изведнъж започнете нова тема и след това поискайте прошка. И също така, може случайно да бъдете разсеяни от външни шумове или действия наоколо. Направете го по всеки удобен за вас начин, просто не забравяйте да бъдете внимателни, в края на краищата. Два или три пъти ще бъдат достатъчни за събеседника да загуби нишката на разговора и да забрави, какво се обсъжда.

  1. Задавайте абсурдни въпроси

Какво имаме предвид тук? Въпроси, които нямат нищо общо със същността на въпроса. Само те трябва да бъдат неочаквани и в темата. Например, ако сте започнали да говорите за връзки, може да си спомните забавен момент на парти на дадена двойка с вашия приятел и да попитате събеседника си, дали харесва шумни партита. С въпроси, които са изградени логично и последователно, но напълно по никакъв начин не са свързани с темата на вашата дискусия, може лесно да доведете разговора до спиране и да приключите разговора. Вижте и кои са онези 5 неудобни въпроси и как да реагираме.

  1. Създайте план за оттегляне

Планът е добър, защото винаги може да го използвате. Може да бъде всичко, до будилника в телефона „за всеки случай“. И също така помолете приятел да се обади на мобилният ви телефон в точното време. Или в неудобен момент, погледнете часа и кажете на събеседника си, че сте забравили нещо важно и спешно трябва да бягате. Не забравяйте, че прекратяването на разговора по този начин, трябва да изглежда възможно най-естествено. Учтиво се извинете и си тръгнете.

По такива спретнати и нестандартни начини може да затворите темата или да спрете нежелан разговор. Да направите това е много по-лесно, отколкото тактично да кажете, че не ви интересува или ви е неприятно.