Как да тренирате ума си – 10 полезни техники

тренировка за ума

Замисляли ли, сте се някога: Как да тренирате ума си?

Питали ли, чте се кога и как да тренирате ума си? Съществуват много, но ние ще ви запознаем с 10 полезни техники. Това в случай, че:

Не знаете, къде са ключове ви. Намирате телефона си … в хладилника. Отивате в спалнята и не можете да си спомните, защо сте там…

10 полезни техники да тренирате ума си

Тези действия са напълно нормални, ако се случват от време на време… Но ако това започна да се повтаря много често, тогава най-подходящото е да потърсите техники за трениране на ума. Може да опитате някои от тези интересни стратегии, за да подобрите паметта си.

1. Свирете на инструменти

Изследванията показват, че музиката използва различна част от мозъка, отколкото писането и общуването.

  1. Научете нов език

Можете да учите онлайн, да посещавате местния филиал на университет или да учите екзотичен език онлайн.

  1. Смесете сутрешната си рутина

Изследванията на мозъчните образи са установили, че нови действия отнемат големи области на мозъчната кора и повишават нивото на мозъчната активност в няколко области. И тази активност намалява, когато задачата стане автоматична и рутинна.

  1. Играйте стратегически игри

Играйте игри като шах или пулове с приятелите си. Колкото повече стратегии имате и трябва да изиграете, толкова по-ефективно, те ще предизвикат мозъка ви.

  1. Решаване на пъзели

Поддържайте мозъка си активен с пъзел игри. Опитайте упражнения с пъзели или кръстословици, судоку.

  1. Яжте непознати храни

Предоставянето на непознати вкусове и аромати на мозъка ви, създава нови преживявания. Това може да го направи по-устойчив на ефектите от стареенето. Новите миризми могат да предизвикат неочаквани чувства и асоциации в мозъка и да стимулират обонянието, вкуса и зрението. Опитайте се да изберете кухня, която никога досега не сте имали.

  1. Променете техниката си на четене

Четенето по нов начин използва различни части на мозъка. Прочетете на глас или слушайте аудиокнига, вместо да четете тихо. Вземете книга, която е извън зоната ви на комфорт.

  1. Запомнете нещо ново

Кой е най-добрият начин да накарате мозъка си да помпа, помните ли нещо? Поставете си за цел да запомните някои фрази или стихове от любима поговорка, книга или стихотворение.

  1. Граф

Вместо да броите с онлайн програма или калкулатор, направете изчисленията си с химикал и хартия. Не отнема много време.

  1. Учете се непрестанно

Никога не спирайте да се учите! Някога искали ли сте да се задълбочите в кулинарията, изкуството, науката, математиката или нещо друго? Запишете се за уроци в местен университет, старши център, отдел за отдих или онлайн курс. Може дори да завършите цяло ново образование.

Целият този набор от техники може да е отлична тренировка за паметта. Достатъчно е да правите нещо ново и така мозъкът ви ще ви служи вярно до дълбока старост.