Как да съхранявате гладиоли през зимата

гладиолите

Отглеждане на гладиоли

Ако наскоро сте започнали да отглеждате гладиоли и не знаете, как правилно да запазите луковиците им през зимата… Ако искате да им се радвате и в следващата година, а самото това красиво цвете да краси двора или балкона ви, то вижте повече в тази статия. Тя е специално за вас.

Вероятно вече знаете, че не може да оставите луковиците на това растение в почвата за зимата, защото когато паднат студовете, те неизбежно ще умрат. И така, кога трябва да изкопаете луковиците от земята и как да го направите правилно?

Кога и как да изкопаете гладиолите

Оптималното време за копаене зависи от климатичната зона. Пада се някъде към втората половина на септември и началото на октомври. Не забравяйте, че може да получите напълно узрели луковици само като изчакате тридесет дни, след изрязването на цветето.

За да изкопаете коренищата, трябва да вземете широка лопата и да боравите с нея много внимателно. Така, че да не повредите луковиците. Пластовете земя трябва да се разбиват внимателно, за да не се изхвърлят т.нар. бебетата са вид израстъци на луковицата на майката.

Стъблата на растението трябва да бъдат отрязани, оставяйки малко пънче, което лесно да отчупите в бъдеще 6 дни след първичната обработка на луковиците.

Как да подготвим гладиолите за съхранение

След като изкопаете коренищата на гладиолата, трябва да отделите бебето и луковицата на майката едни от други. След това и тези, и другите се измиват с вода. За да предпазите своите „гладиоли“ от появата на болести, накиснете ги за половин час в разтвор на манган (тъмно розово). След такава профилактика изсушете добре луковиците, ако желаете, сортирайте по размер и клас.

„Спасете бебето“ на гладиолите

За да съхраните бебето, трябва да изберете най-подходящото място в апартамента. Разделете го в дебели, непрозрачни хартиени торбички. Ако торбите са малко, може да ги приберете в хладилника. Малките луковички се чувстват комфортно на такива места.

Ако запасът от луковички е впечатляващ, може да го поставите в кутия. Мястото й за съхранение, трябва да е избрано внимателно. Трябва да се намира далеч от отоплителни уреди, за предпочитане близо до вратата на балкона или прозорец.

Добре е, ако имате коридор (в частна къща) или заключваща се картофена кутия на стълбището. Това би било идеалното място за съхранение на малките гладиоли бебета.

Как да запазим гладиолите през зимата

Всъщност има редица възможности за съхранение на гладиолите през зимата. Например, като бебета луковички, те могат да се съхранят добре в кутия с дупки за вентилация. В този случай е по-добре внимателно да увиете самите крушки във вестник. Вместо кутия, може да използвате и дървена кутия.

Гладиолите се съхраняват, не по-малко добре и в мрежа. Говорим за опаковката, в която купуваме плодове и зеленчуци в магазините. Ако ги вземете предварително, не е нужно да мислите за покупка на нови такива.

Гладиолите не трябва да се съхраняват в найлонови торбички. Факт е, че полиетиленът не позволява на въздуха да премине, така че крушките в тях имат всички шансове да не „оцелеят“ до пролетта.

Най-добрата температура, при която гладиолите се съхраняват без проблеми е +3 – 8 градуса Целзий. Въз основа на това можете да поставите крушките в хладилника, мазето или килер.

В бъдеще трябва да проверявате състоянието им веднъж месечно. За да направите това, трябва внимателно да сортирате всяка луковичка и ако забележите влага, да ги изсушите. Ако по тях откриете вредители, трябва да вземете мерки възможно най-скоро. За целта ги третирайте първо с гореща вода (около 55 градуса и не повече от 10 минути), а след това ги поставете в студена вода (около 12 градуса), така бързо ще се отървете от вредителите.

Периодът на покой при луковиците на гладиолите продължава до средата на зимата, след което те постепенно започват да покълват. След това трябва да се направят някои корекции на обичайното съхранение на гладиолите през зимата. Луковиците ще трябва да бъдат извадени от тъмна кутия и поставени под разсеяните слънчеви лъчи.

Вижте и темата Отглеждане на Глориоза.