Как да се отървем от мисленето на бедния човек

мисленето на бедния човек

Как мисленето на бедния човек ни прави бедния?

Как лошото мислене ни програмира да тъпчем на едно място и как мисленето на бедния, прави портмонето ни празно, а мозъка скован … Какво да поправим в това и как да се справим с него? Предлагаме ви да научите сега:

Лошото мислене

Фразата „Бедността не е порок“ е известна на всички. Забелязали ли, сте колко поговорки за богатството и бедността има? „…И богатите плачат“, „Бедността не е порок…“, „Богатите имат своите странности“ – тези и много други, често срещани фрази се използват, през цялото време при всяка възможност.

Наред с това, с тях ни малтретира по-старото поколение. Това са нашите родители, баби и дядовци. Без да знаем сами, с времето също започваме да следваме техния пример. Първо повтаряме фразите за богатството и бедността, след това живеем в съответствие с принципите, заложени в тях.

Формиране разбирането на бедните

Минават години, доходите растат, заедно с тях разходи и дългове. На обикновения човек, с така наречения „среден доход” често изглежда, че независимо как се обръщат нещата, парите вече не се появяват. По-точно, те понякога могат да се появят, но обикновено, също толкова бързо и безмаслено се изразходват.

Замисляли ли, сте се къде, как и защо се е формирало подобно мислене по отношение на парите, печалбите, просперитета, бюджета?

Защо е толкова трудно да излезеш от финансовата си категория и да се придвижиш нагоре по стълбите? Факт е, че „мисленето на бедния човек“ е просто наследствено – точно като услуга предадена от баба.

Не съзнавайки това, децата усвояват тази философия и в по-късна зрялост се ръководят от тези принципи по всички финансови въпроси. Няма какво да опитам, трябва да се радвам и на малкото…; Човек, трябва да се простира според чергата си… и т.н. Именно този начин на възприятие и разбиране ни кара да допускаме грешки и да бъдем винаги с празен джоб:

Ще се поглезим и ще отидем до магазина, за да похарчим бързо всичко до стотинка. Редките празници и постоянната „каишка“, която трябва да се дърпа, не са животът, за който много семейства мечтаят.

Излезте от порочния кръг

Тук изниква въпросът, а възможно ли е?

Когато осъзнаете, че почти всички въпроси, свързани с парите са решени, преди това чрез „философията на бедността“, внимателно наследена от по-старото поколение, става малко страшно.

Разбира се, моделът на поведение е донякъде различен в различните семейства. Съществуват отклонения в една или друга посока (спестявайте, харчете и т.н.). В по-голямата си част, обаче е подобно: днес работещото население, често няма основни умения за управление на семейния бюджет. В най-добрия случай задължителните месечни разходи се контролират, което само по себе си вече не е лошо. Но как, да спестим за някоя скъпа покупка, почивка, учене? Възможно ли е, да не се отричате от малките радости? Всъщност финансовите инструменти са цяла наука, която всеки човек може да проумее.

Как да се отървем от мисленето на бедния човек:

  1. Финансовото ни положение е само в наши ръце. Не е в ръцете на държавата, леля, чичо, майка или баба. Само в нашите собствени! Има само един изход – бизнес. Не е нужно веднага да ставате Стив Джобс. Тук може да научите и мъдри думи, казани от самия него: 8 медицински тайни за дълголетие. Започнете с малките неща. Напишете всички идеи и области, в които сте работили. Какъв опит може да превърнете в собствен бизнес и източник на доходи?
  1. Научете се да съставяте личен план за набиране на средства.
  2. Започнете да водите семеен бюджет, доходи и разходи.
  3. Анализирайте, какви активи и пасиви има вашето семейство. Възможно ли е да се отървете от някои източници на загуби?
  4. Създайте план за разходите за конкретни времеви периоди (ден, седмица, месец и т.н.)

Всичко това не е толкова страшно, колко може да изглежда на пръв поглед. Наред с това за учене, никога не е късно. Много по-лошо е да се види, че с годините материалното благополучие не се подобрява, а остава там, където е било преди 10 години – на същото място.

Изтрийте от себе си мисленето на бедния човек по всякакъв начин. Поемете контрол, върху финансовото си положение!