Как да облекчим подутите крака

как да се справим с подутите крака

Подутите крака са едно от най-честите оплаквания през лятото. Ето как лесно и бързо може да се справите с проблема.

Каква е причината за подутите крака

Подутите крака са типично лятно оплакване, което засяга по-често жените, отколкото мъжете. В известна степен, за това вина имат и неудобните, но много секси обувки на висок ток.

Как да преодолеете проблема – подути крака

Отоците, обаче се появяват и тогава, когато най-малко ги очаквате — например, когато цял ден сте носили сандали с удобна подметка.

Раздвижете кръвообращението

Това става, като поддържате краката си във форма. Отнасяйте се с уважение към тях, защото те реално поддържат тежестта на цялото тяло. Затова грижите за краката са не просто препоръчителни, а задължителни.

Ако нямате достатъчно време да тренирате и укрепвате мускулатурата им, правете поне 10-минутна гимнастика у дома сутрин и вечер.

Така ще раздвижите кръвообращението и ще тонизирате мускулите. Да не говорим, че тази гимнастика ще се отрази добре не само на краката ви, но и на цялото тяло. Не става дума за тежки упражнения, които изискват специална подготовка. Достатъчно е да застанете с плътно събрани стъпала и да се повдигнете 10-20 пъти на пръсти. След кратка пауза повторете, но този път с вдигнати ръце, стремейки се да издърпате цялото тяло нагоре. Завършете със също толкова подскоци на място. Само това е достатъчно, за да дадете нужната енергия сутрин, а вечер да релаксирате краката си.

Не пренебрегвайте педикюра

Дали ще е домашен, или при професионалист, зависи от свободното ви време, финансовото положение и личните умения.

Независимо кой вариант изберете, то имайте предвид, че трябва да правите педикюр веднъж месечно, през годината, а в летните месеци, когато краката са открити – и по-често.

как да се справим с подутите крака

Защо е важно

Загрубелите пети, врасналите нокти, мазолите или по-дългите нокти се отразяват, макар и едва забележимо, на походката. Започвате да стъпвате така, че да натоварвате по-малко съответното място, което ви създава проблем.

Това от своя страна натоварва краката, те трябва да компенсират промяната в центъра на тежестта. Именно по тази причина козметичното им поддържане е важно от здравословна гледна точка.

Релаксирайте във вода

Вечер, след по-тежък ден, вместо да повдигнете краката нависоко, направете ароматна баня. Напълнете леген с топла вода и разтворете шепа морска сол с няколко капки есенциални масла (лавандула, розмарин, хвойна, мента). Тази домашна ароматерапия има двоен ефект: умората и отоците от краката изчезват, а в същото време маслата оставят кожата гладка и мека. Знаейки това, повече няма да си задавате въпроса: Как да се справим с отоци на ходилата.

Подобно действие имат и кремовете с мента или камфор. Нанесете ги, върху краката и нежно масажирайте от стъпалата нагоре. След това може да ги вдигнете за 540 минути нависоко. Този тип кремове имат съдосвиващ ефект, откъдето идва и благотворното им въздействие.

Ходете боси

Правете го, винаги, когато имате възможност. У дома или на открито, ходенето с боси крака има много благотворни въздействия. Според рефлексологията, органите на цялото тяло са проектирани върху човешките стъпала. Като ходите боси, вие стимулирате всяка една точка и така косвено оказвате положително влияние и на останалите органи. Единственото, което не бива да пропускате, е след подобна боса разходка да намажете стъпалата с подходящ крем, за да не загрубява кожата.

Използвайте козметични продукти

През лятото задължително използвайте силно хидратиращи кремове, които да поддържат кожата добре овлажнена. В този период краката са предимно открити и това спомага за по-бързата дехидратация на кожата. През зимата заменете с подхранващи или такива със затоплящ ефект, ако се оплаквате често от студени крака. Когато правите домашен педикюр, имайте предвид, че кожичките, около ноктите (Кутикулите), имат защитни свойства и не е добре да ги изрязвате дълбоко. По-добрият вариант е да използвате специални продукти за омекотяване и да ги отстраните, чрез избутване. За да омекотите загрубялата кожа на стъпалата, непременно използвайте веднъж седмично ексфолиант, който чрез нежен масаж ще отстрани излишното.