Какво причинява мигрена

migraine

10 причини за мигрена и как да се справим с болката

Много хора страдат от главоболие, но всяка болка има своите прояви, а една от тях се нарича мигрена. Ако имате замъглени очи, замаяност, болки и непоносимо пулсиращо главоболие, главно от едната страна на главата, най-вероятно страдате от мигрена. Новината, разбира се, не е радостна, но трябва да се справите с нея. Ще ви кажем кои са водещите причини за мигрена и как да се справите с тях.

Причините за главоболие

Мигрената е заболяване, което е трудно да се диагностицира и лекува. В случай, че постоянно сте изправени, пред проявите й, може да изберете някакво подходящо лечение. Мигрената често започват в детството, в юношеството или в ранна зряла възраст. По право може да се прояви, доста неочаквано във всеки период от живота.

Един или два дни, преди проявата на мигрена може да забележите малки промени, които предупреждават за предстоящата болка. Такива са например запек, променливо настроение (от депресия до еуфория), болка в задната част на главата и горната част на шията, безпричинна жажда и често уриниране, често прозяване.

Точно, преди мигрена може да се наруши зрението, движението на тялото (мускулите да са много слаби) и речта забавена. Например, пред очите могат да се появят ярки петна, странни видения с различни форми, светкавици. Възможно е също усещането на бодлички по ръцете или краката, изтръпване на лицето (от едната страна), появата на трудности при произнасянето на думи, шум в ушите или неконтролирано движение на тялото.

Ако не се лекува, мигрената, може да продължи от 4 часа до три дни. Не всеки може да си позволи да живее с такава болка и за дълго време. Трябва да откриете причините за мигрената и начините да се отървете от болезнените усещания.

Всеки човек е страдал от мигрена, поне веднъж в живота си. Някой я изпитват 1 път месечно, а някой веднъж седмично. По време на мигрена може да почувствате:

 • болка от едната или от двете страни на главата. Най-често това е пулсираща болка;
 • да имате чувствителност към светлина, звуци, понякога към миризми и допир;
 • гадене и повръщане;
 • замъглено зрение;
 • отслабналост, която дори да премине в припадък;

Защо хората изпитват такава мъчителна болка?

Причини за мигрена:

 1. Стрес

Най-големият виновник за проявата на това силно главоболие е стресът. Проучванията показват, че 50-70% от хората имат връзка между ежедневния стрес и честите пристъпи на мигрена. След мигрена трябва да помислите, така че да няма нова атака и по този начин да завъртите ситуацията. Колкото повече вълнение имате в живота си, толкова по-големи са рисковете от мигрена.

Какво да направите

Съставете списък с неща, ситуации, хора, които ви причинят прекомерно вълнение и притеснение и ги премахнете от живота си или ги сведете до минимум. Отидете на психолог или психотерапевт, опитайте ароматерапия, медитация, йога и т.н. Тези стратегии, разбира се, няма да ви освободят напълно от стреса, но ще помогнат да промените реакцията на организма, срещу стрес и по този начин да намалите броя на пристъпите на мигрена.

 1. Лош сън

Добрият сън подновява, възстановява и подготвя тялото за новия ден. В този случай, мигрената няма причина да се появява. Ако променим режима, това може значително да подобри здравето, включително да намали мигрената.

Какво още трябва, когато става дума за сън?

Почти половината от всички пристъпи на мигрена се случват между 4:00 и 9:00 сутринта, което увеличава риска от нарушения на съня при хората.

Какво да направите:

Ако сте предразположени към главоболие, лягайте по едно и също време всяка вечер и спете до 7-8 ч. Не гледайте телевизия, преди лягане, не използвайте никакви приспособления и не слушайте музика на слушалки.

 1. Хормоналната система

Несправедливо е, но е вярно: жените са три пъти по-склонни да изпитат мигрена от мъжете. И 75% от тези жени смятат, че мигрената се появява в критични дни. При по-малко жени мигрената се появява по време на бременност или менопауза. Това се дължи на промяна в нивата на естроген и прогестерон.

Какво да направите:

Тук трябва да посетите лекар (например гинеколог), който да ви обясни естеството на вашето главоболие, да се тествате и, може би, ще намерите правилния план на лечение.

 1. Кафе и алкохол

Съществуват разнопосочни мнения относно кофеина, защото за някои кафето само провокира и утежнява болката, докато за други чаша кафе е спасение. На някои, дори се предписват кофеинови наркотици. Няма въпроси относно алкохола – дори чаша червено вино може да причини мигренозен пристъп, ако сте предразположени към него.

Какво да направите:

Проучете индивидуалните си предпоставки, спрямо алкохола и никога не надвишавайте допустимите граници. Ако, дори след малко количество напитка имате всички признаци, намекващи за мигрена, е по-добре да забравите за него.

 1. Промени във времето

Дъждовете, силните ветрове, прекомерната топлина и промените в атмосферното налягане са чести причини, които могат да доведат до мигрена.

Какво да правим:

Времето не е от нещата, които зависят от човек. Ако усетите, че се чувствате зле при смяна на климата, по-добре е да не излизате в голяма жега, а също и когато има висока влажност и силен вятър.

 1. Дехидратация

Липсата на вода засяга човешкото тяло на всички нива. Тя може да доведе до замайване, гадене и мигрена. 1/3 от хората с мигрена казват, че в никакъв случай не трябва да се допуска дехидратация при такива условия.

Какво да направите:

Винаги носете със себе си бутилка вода и следете приема на течности (30 ml на 1 kg тегло). Ограничете приема на диуретици (ако приемате). Понякога мигренозното главоболие може да е спряно, дори с една чаша вода.

 1. Определени храни

Има списък с храни, които могат да причинят мигренозни атаки (особено при тези, които са предразположени). Най-често срещаните са: храни, съдържащи хистамин и мононатриев глутамат, шоколад, сирене (и други млечни продукти), изкуствени подсладители, кофеин, колбаси.

Какво да направите:

Ако успеете да идентифицирате храни, които предизвикват мигрена, изключете ги от диетата си. Има дори специална „диета за мигрена“, за която може да се консултирате с вашия лекар по-подробно.

 1. Светлина

За много пациенти с мигрена врагът е светлината. Причините за мигрената са, както изкуствена, така и естествена светлина. Това състояние се нарича фотофобия и е един от критериите за диагностициране на мигрена.

Какво да направите:

Носете слънчеви очила или очила с диоптри на открито (ако страдате от лошо зрение). Избягвайте трептящи светлини или много ярка изкуствена светлина. Изключение е зелената светлина, която, както е доказано, не изостря мигрената и дори може да е полезна.

 1. Миризми

Някои миризми могат да активират определени нервни рецептори в носните проходи. Това може да предизвика атака на мигрена или да влоши вече започнатото. Олфактофобия (особена чувствителност към миризми) е често срещан симптом на мигрена.

Какво да направите:

Не използвайте силно ухаещи парфюми, не купувайте и не гответе храна с ясно изразена миризма. Предпазвайте се от миризмата на химикали или бензин.

 1. Много лекарства

Ако страдате от чести мигрени и постоянно приемате сериозни лекарства, това може да облекчи страданието ви и в същото време да изостри ситуацията. Поради големия брой хапчета може да се появи главоболие.

Какво да направите:

Ако имате главоболие, след прием на лекарства, спрете приема на хапчетата. Може да почистете организма от съдържащите се лекарства. Не забравяйте да се консултирате с лекар и това, за какво са ви изписани въпросните медикаменти. Възможно ли е да съществувате без тях.

Състоянието, в което сте след пристъп на мигрена, може да ви остави много изтощени и изморени. В някои случаи, може да изпитате виене на свят, чувствителност към светлина и звук, депресия и объркване в главата. Всичко отминава. Ако правилно определите причините за мигрената. Консултирате се със специалист, грижите се за себе си и начина си на живот, така състоянието ви със сигурност ще се нормализира!

Вижте, още по темата: Как да се преборим със сезонната умора.