Какво причинява болки в стомаха при бременност

болки в стомаха

Питали ли, сте се: Какво причинява болки в стомаха при бременност?

Ако изпитвате болки в стомаха при бременност, първото нещо, което трябва да направите е да посетите лекаря. Ако смятате, че това е незначителен проблем, като лошо храносмилане или киселинност, тогава той може да бъде излекуван.

Вижте и: Планирайте бременността по правилата!

В някои случаи обаче мъчителната болка може да е симптом на нещо по-сериозно. Всъщност, някои жени изпитват леки коремни болки през първото тримесечие. Болката, през второ и трето тримесечие обаче, също не трябва да се пренебрегва.

Какво причинява болки в стомаха по време на бременност?

  1. Често уриниране

Ако симптомите са често уриниране, сърбеж или усещане за парене, най-добре е да проверите, дали това не се дължи на инфекция по пикочните пътища.

  1. Кървене

Ако болката в корема води до кървене, зацапване или спазми, тогава тя може да бъде свързана и със спонтанен аборт. Посетете гинеколог веднага.

  1. Извънматочна бременност

Сама по себе си извънматочна бременност може да причини остра и живото застрашаваща коремна болка. Такава води от слабо до силно кървене, което трае между 6-10 седмици. Много пъти, без дори да има съмнения за подобен проблем.

  1. Матка

В някои случаи, когато плацентата започне да разрушава стената на матката, може да се долови постоянна болка, около корема.

  1. Преждевременно раждане

Ако болката придружава контракциите в последния етап от бременността, това може да означава и преждевременно раждане.

  1. Бебешките ритания

Втората половина от бременността на жената се характеризира с бързо развитие на плода, поради което развиващият се плод вече не се чувства толкова удобно в матката.

  1. Пубисна болка

По време на бременността тялото на жената произвежда хормон, наречен релаксин. Той засяга всички хрущялни и тазови кости и може силно да ги увреди.

  1. Обостряне на някои болести

Понякога, докато износва своето дете в утробата си жената е възможно да получи обостряне на заболявания като апендицит, панкреатит, чревна непроходимост. В такива случаи е много вероятно да усеща болка в коремната област.

  1. Гинекологични проблеми

Коремната болка в края на бременността може да означава и гинекологични проблеми.

  1. Неправилно хранене

Тежката храна за вечеря, лошо приготвената храна, всичко това влияе отрицателно, върху червата и цялата храносмилателна система. Това води до повишено образуване на газове, което създава болка в долната част на корема.