Какво не трябва да забранявате на детето си

не трябва да забранявате на детето

10 неща, които не трябва да забранявате на детето си

Всякакви забрани са добри в умереност, но тогава какво не трябва да забранявате на детето? Забраните лишават детето от свобода на изразяване, възможност да разбере себе си, да опита света, наоколо.

Забраната е важно условие за пълно развитие, но и нещо, без което детето израства като нещастен, неинициативен и нежизнеспособен.

Съмнявате се, в методите си на образование? Какво точно не трябва да забранявате на детето? Предлагаме ви да проверите.

10 неща, които не трябва да забранявате на своето дете, ако не искате да го лишите от щастливо детство.

  1. Сърфиране в Интернет

Може да те разбере – искате детето ви да не ходи по улицата, да чете интелигентни книги, да ходи в развиващите се кръгове. Но интернет не е пречка! Напротив, има много полезна информация, която е трудно да се намери в библиотеките, тя е широка платформа за комуникация с други деца, самоизразяване и учене. В същия YouTube ще намерите много видео уроци за всеки вкус: здраве, ръчна изработка, готвене, изучаване на езици за деца, мода, култура, изкуство. Не мислете в стереотипи. В крайни случаи, може да ограничите времето в мрежата, но да не забранявайте изобщо на детето да прекарва такова време.

  1. Да мечтая много

Не се страхувайте, че не контролирате. Ако детето обича да създава измислени светове, въображаеми приятели, да играе някакви сценарии, в който да влиза в главната роля – това е дори добре. Този начин му помага да преживее трудностите на реалния свят, да намери нестандартен подход за решаване на проблеми, да преодолее срамежливостта си. Повярвайте, то добре знае къде е реалността и къде е фантастиката. Не го лишавайте от тази игра. По-добре помогнете да насочите богатото въображение към творчески канал.

  1. Сънят на нощна светлина

90% от децата се страхуват от тъмното, това е нормално. Влияние оказва ефектът от филмите на ужасите, детските истории на ужасите, чувството за напрежение. Опитайте се, да се отнасяте към неговите преживявания с уважение, не бъдете безсърдечни. Помогнете да се справите с кошмарите, напомнете си, че сте наблизо и предпазвайте детето от всички нощни чудовища. Може, също така да си купите талисман за играчка, амулет или красива нощна лампа. Пренебрегвайки страховете, вие само ги засилвате, провокирате появата на безсъние и здравословни проблеми.

  1. Разглезете с играчките

Понякога, чрез желанието на децата да разглобяват и разбиват всичко, се проявява банален стремеж към познание на заобикалящия ни свят. Не се карайте на детето, като му забраните да разглобява играчките си. Вие сами му ги дадохте. Сега те не са ваши, нека се научи да поема отговорност за безопасността на нещата. Счупи ли го? Не бягайте да купувате нова, нека детето осъзнае последствията от своите действия, следващия път ще помисли внимателно. Разбира се, това не се отнася за нещата на други хора, които съсипва. Тук забраните и наказанията са съвсем на място.

  1. Изследвайте света

Иска да виси по хоризонтални пръти? Изразете желание да помогнете? Дори ако занятието изглежда потенциално опасно, дори ако активността и независимостта на детето заплашват със счупени колене и сополи, детето трябва да изучава света около себе си, да опита собствените си сили. В противен случай, то ще расте аморфен и безразличен към целия дневник, който не знае, какво иска. Не се стремете да го защитите, насърчете активността и независимостта. Само тогава, то ще придобие самочувствие и ще остане отгворно за ново преживяване.

  1. Борба с несправедливостта

Ако някой е обидил вашето дете, но то е отстъпило, не му се карайте за това. Ако някой от възрастните пренебрегна обещанието си и детето го притисна към стената – това заслужава само похвала. В съвременния свят, трябва да можеш да се бориш, не пасивно да се примиряваш с несправедливостта, а да защитаваш себе си, желанията си, смело да се отдадеш на конфликт. Може да научите детето си да действа по дипломатически начини, да решава проблемите с думи, а не с юмруци. Но просто не му забранявайте да защитава себе си и границите си. В противен случай отглеждате човек, удобен за пробиване, който всички ще използват.

  1. Интересува се от отвъдното

Ако, без причина детето започна да ви атакува с въпроси за живота и смъртта, странното обличане, рисуване на скелети и кръстове – най-вероятно то се опитва да осъзнае, какво се случва с човека, когато си тръгне. Не му съскайте, не се сърдете, но отговаряйте на въпросите. Обяснете, че хората се разболяват и умират, защо това се случва? То трябва да разбере и да приеме факта, че всички сме смъртни, че родителите не могат да живеят вечно и това е нормалният ход на нещата. Рано или късно кризата ще отмине, но засега то, трябва да се научи да се справя със загубите.

  1. Участвайте в хобитата на момче / момиче

Синът ходи на танци, обича да бродира кръстосан шев или харесва да се сприятели с момичета? Или може би дъщеря ви се държи като момче? Катери се по дървета, бори се, мечтае да овладее мъжката професия? Не правете драма от това, като постоянно дърпате детето, критикувате, посочвате как да живее. Научете се, да го подкрепяте, приемете характера му, помагайте му да намерите себе си. Колкото повече смазвате и преработвате, толкова повече наранявате неформираното самочувствие. Не забравяйте, че вашето дете има право да бъде различно.

  1. Гледа глупави съвременни карикатури

Може да не сте доволни от рисунката, пропагандните ценности на карикатурата или героите, но това не означава, че трябва напълно да забраните на детето да гледа всичко модерно. Най-доброто нещо, което може да направите, е да седнете един до друг и да анализирате случващото се на екрана, кой е добър и лош герой, защо правят такива неща? Забраната на съвременната култура (дори от добри намерения), може да направи вашето дете изнудвано в обществото. То ще е различно от другите, категорично ще се отнася към възгледите и интересите на други хора. А децата са жестоки към тези, които са различни от тях.

  1. Решете проблемите си сами

Не призоваваме родителите да пренебрегват нуждите на децата, да им отказваме внимание и грижи. По-скоро говорим за това, колко е важно да не се прекалява с любовта, опитвайки се да задоволим и най-малките капризи на детето. Самото, то е в състояние да се забавлява, да разрешава някои конфликти с приятели, да излезе и да вземе играчката, от която се нуждае. Не се превръщайте в лошия родител, който само и единствено забранява. Просто бъдете наблизо и покажете посоката. В противен случай отглеждате егоист.

Сега знаете, че определено не бива да забранявате на детето. Анализирайте родителските си практики. Бъдете мъдри и любящи родители!