Какво е измислил Алфред Нобел

Алфред Нобел

Алфред Нобел – кой е той?

Всеки знае, че най-престижната награда, която един учен може да получи за работата си, е Нобеловата награда измислена от Алфред Нобел.

Какво е измислил Алфред Нобел?

Всяка година в Швеция се събира Нобеловият комитет, който разглежда заявления от най-изтъкнатите учени на нашето време и решава кой заслужава годишни награда в различни области на науката.

Фондът, от който се изплащат бонуси, е създаден от шведския изобретател Алфред Нобел. Този учен получил огромни суми пари за своето развитие и почти всичките си спечелени богатства завещал на фонда, кръстен на него.

Какво, обаче е измисли Алфред Нобел, чието име днес свързваме с Нобеловите награди?

Талантлив самоук

Парадоксално е, че Алфред Нобел е авторът на повече от 350 изобретения, а изобщо нямал образование. Това обаче не било рядкост в онези дни, когато съдържанието на училището зависело изцяло от собствениците на образователната институция. Бащата на Алфред, Еманюел Нобел, бил беден и много образован човек, успешен архитект и механик.

От 1842 г. семейство Нобелови се премества от Стокхолм в Санкт Петербург, където Емануил разработва военна техника за руската армия и дори отваря няколко фабрики, в които я произвежда. С времето обаче, нещата не тръгнали толкова добре, фабриките фалирали, а семейството се върнало в Швеция.

Изобретението с динамит

От 1859 г. Алфред Нобел се интересувал от технологията за производство на експлозиви. По онова време, най-мощният от тях е нитроглицеринът, но употребата му била изключително опасна. Веществото експлодирало при най-малък тласък или шок. След много експерименти Алфред измисли експлозивно съединение, наречено динамит. То представлявало смес от нитроглицерин с инертно вещество, което намалявало риска от употребата му.

Динамитът започнал да се използва в мащабни земни работи и редица индустрии. Неговото производство донесло на семейството на великия учен, значителни богатства.

Други изобретения на Нобел

През дългия си и ползотворен живот Алфред Нобел станал собственик на 355 патента за изобретения и не всички от тях се отнасяли до експлозиви. Най-известните негови творби са:

– серия от десет детонаторни капачки една, от които все още се използва във взривните вещества и до днес под името „Детонатор № 8“;

– „експлозивно желе“ – представлява желатинова смес от нитроглицерин с колодион, превъзхождаща динамита с експлозивна сила. Днес е известна като междинна суровина за производството на по-безопасни взривни вещества; – балистит – бездимен прах на базата на нитроглицерин и нитроцелулоза, използван днес в хоросан и пушка, както и ракетно гориво;

Какво е измислил Алфред Нобел?

– нефтопровод като начин за транспортиране на суров нефт от поле до рафинерия, което намалило разходите за добив на нефт със 7 пъти;

– усъвършенствана газова горелка за осветление и отопление;

– нов дизайн на водомер и барометър ;

– хладилно устройство за битова и промишлена употреба;

– Нов, по-евтин и безопасен начин за производство на сярна киселина;

– велосипед с гуми;

– напреднал парен котел.

Изобретенията на Нобел и братята му донесли на цялото семейството значителни доходи. Това направило учена много богат човек. Късметът и успехите му се дължали на собствения му ум, талант и предприемчивост.

Благотворителност от Алфред Нобел

Благодарение на своите изобретения, Нобел стана собственик на няколко успешни предприятия. В тях, не само се произвеждаха модерни технически продукти за онези времена, но и поръчки, които били много различни за по-доброто от обичайната фабрична среда. Нобел създал комфортни условия на труд за работниците си. Той построил къщи и безплатни болници, училища за децата, осигурил и безплатен превоз на работници до фабриката и обратно.

Въпреки, че много от изобретенията му имали военна цел, Нобел е непоколебим пацифист. Той не щадил никакви усилия за насърчаване мирното съвместно съществуване между държавите. Алфред, дарил и много пари за международни мирни конгреси и конференции в защита на мира.

Наследството на Алфред Нобел

Към края на живота си Нобел направил своя завет, според който основната част от богатството му отивало във фонда, след неговата смърт. Самият фонд, по-късно е кръстен на него. Капиталът, оставен от Нобел е инвестиран в ценни книжа, доходите, от които в продължение на повече от сто години се разпределят ежегодно сред онези, които по общо мнение носят най-голяма полза на човечеството:

– по физика;

– по химия;

– в медицината или физиологията;

– в литературата;

– насърчава се и мира, за премахване на робството и потисничеството и за сплотяване на народите на планетата. Предпоставка за тази наградата е изключително спокоен характер в откриването или развитието.

Нобеловите награди са най-почетната награда за учени по целия свят, знак за най-високите им постижения в научната област.

Още любопитни факти за света, разберете като последвате линка.