Какво е диафрагма

диафрагма - какво е това

Какво е диафрагма?

Диафрагма – това е мускул в човешкото тяло, който разделя коремната кухина и гърдите. В тази статия ще разберем какво представлява блендата, къде се намира, как изглежда и какви функции изпълнява.

Къде се намира диафрагмата

Диафрагмата е едно от най-значимите понятия в биологията (или по-скоро в анатомията). Този мускул изпълнява много важни функции в организма.

Присъща е само на хора, бозайници и крокодили. Тя се формира от цял ​​набор мускули. Те, според учените, се е оформила в процеса на еволюция от мускулите на ректуса на корема.

Важно:

Наличието на диафрагма в тялото прави възможна вентилацията в белите дробове.

И така, къде е този мускул? Твърди се, че в нормално състояние върхът на дясната страна на диафрагмата е на 4 ребра. Левият купол обикновено се намира на петото интеркостално пространство. В този случай диафрагмата постоянно се движи и изравнява. Например при вдъхновението куполите падат до три сантиметра.

Диафрагмата при хората: къде е и как изглежда

Тъй като диафрагмата има полукръгла структура, куполът й е насочен нагоре. Но как изглежда диафрагмата? Може да се сравни с купол – горната кухина на този мускул е долната част на гръдната кухина, а долната – горната част на коремната кухина.

Как изглежда диафрагмата?

Влакна на мускулите на диафрагмата, образуват стената на гръдния кош и перитонеума, както и централното сухожилие, което също се нарича гребена. В същото време, тя има много дупки, без които диафрагмалните структури, разположени между корема и гърдите, не биха могли да общуват.

Най-големите от тях са:

хранопровода;

венозна;

Аортната.

Всяка от тези дупки има свой собствен, по-малък.

От какви части се състои диафрагмата?

Диафрагмата се състои от три части:

ребро;

лумбалните;

гърдите.

Косталната част започва вътре в шесто до седмо ребро и завършва в центъра на сухожилието. Лумбалните започват в лумбалните прешлени. Гръдната кост е най-слабата част от мускула. Тя започва от гръдната кост и завършва с предния ръб на центъра на сухожилието.

Що се отнася до кръвоснабдяването на този мускул, това са отговорни 8 диафрагмални артерии и вени.

Човешката диафрагма е уникален мускул, който изпълнява редица важни задачи:

Диафрагмата е пулпа на храносмилателния тракт, тоест помага да се изтласка храната през хранопровода;

Помага при вдишване и издишване заедно с белите дробове;

Насърчава отлива на венозна кръв по време на сърдечните контракции

В допълнение, диафрагмата е основният виновник за състояние като хълцане.

Хълцането са конвулсивни контракции на диафрагмата, които възникват, поради прищипване на вагусния нерв. Това се случва, когато бързаме, докато ядем или вдишваме твърде бързо (в случай на уплаха).

Научете за заседналият начин на живот в XXI век.