Какви цветя да засадите през юни

Какви цветя да засадите през юни

Всеки почитател на природата, които има лятна вила ще иска градината, двора и къщата му да са озарени от приказните цветове на летните цветя.

За да бъде уютна и красива, приятна за окото и вашата градина, научете какви цветя да засадите през юни.

Какви цветя да засадите през юни

На всяка, дори и най-малката площ, има малко място за ярки флорални аранжировки. Тази статия ще се фокусира върху това, какви цветя да засадите, през юни на вашата земя.

В началото на лятото можете да засадите всякакви многогодишни и едногодишни цветя. Най-известните юнски цветя са едногодишни Матиола (Matthiola) и Мишорка (Gypsophila), Cosmeya (Cosmos), невен и двугодишен карамфил, роза, виола. Имайте предвид, че двугодишните растения ще цъфтят едва следващата година.

Какви цветя да засадите през юни

Видове летни растения

Топлолюбиви едногодишни, като бегония, петуния, Lobelia, Пеларгония, Циния (Zinnia), могат да се засаждат на открито само след преминаване на студеното време. Също така всеки декоративен храст със затворена коренова система е подходящ за засаждане през юни. Такива растения се препоръчват да се засаждат на сянка и да се поливат често и обилно.

Бързо растящите и дълго цъфтящи едногодишни растения, като невен,  Латинка и Турти (Tagetes), Алисум, Лаватера, се засаждат през юни, а през юли цъфтят и радват окото чак до застудяване.

Самото начало на месеца, когато почвата вече се е затоплила, е подходящо засаждане на градински гладиоли, салвия, астра, тагетес на открито. Краят на юни е благоприятен за двугодишни лисичи опашки, карамфили, камбанки. Също така, този период се препоръчва засяване на маргаритки и теменужки. През есента цветчетата ще са готови.

Как да оплодим растения през лятото?

Юни е чудесен за хранене на цветя, които растат, дори в бедната почва. По това време растенията се нуждаят от различни хранителни вещества и азот. След това, през юни някои от тях се нуждаят от оплождане.

Разтвор от пълен минерален тор ще храни всяко добре растящо и цъфтящо растение. Препоръчва се, да се използва веднъж на всеки две седмици с изчислението на 20-30 g на 10 литра вода. Листното подхранване с микроторове няма да е излишно. Органичните торове са подходящи за трайни насаждения, които току-що са започнали да цъфтят. Може да използвате тинктура от лопен в съотношение 1:10 или птичи изпражнения в пропорция 1:20. Тази подхранка е приложима за божури, флокс, астилба, пиретрум, ириси, лилейници, рудбекия, макове, лилии, гладиоли, клематис.

Какви цветя да засадите през юни

Още за юлските растения

При липса на азот, листата на цветята стават по-светли, а новообразуваните клонки и цветове забавят растежа си. В този случай амониевият нитрат или урея (10-15 g на 10 литра вода) ще помогнат. Калиев нитрат ще попълни калиевите резерви на цъфтящите растения. Използва се в размер на 15-20 g на квадратен метър.

Пълно комплексно торене и листно подхранване с разтвор на карбамид е подходящо за божурите, през периода на цъфтежа им. Инфузия на лопен (1 на 10) или птичи тор (1:20) с добавяне на 10 g калиева сол перфектно ще подхрани клематиса.

За подхранване на рози се използват органични торове, които също са важни. От изключителна роля тук е и обилното поливане, веднъж на 3-5 дни. За хортензиите, през периода на бутониране е подходящ пълен минерален тор (суперфосфат – 70-80 g и калиев сулфат – 40-50 g на квадратен метър). Подхранването се извършва на всеки две седмици.

Средно храненето трябва да се прави веднъж на всеки 10-14 дни. Подобреното хранене се препоръчва за растенията в контейнери. Подхранването на такива растения с минерални торове се препоръчва на всеки 10 дни.

Научете и за: Най-красивите цветя в света.

През юни цветята, които са в етап на активен растеж, трябва периодично да се подхранват. Внимавайте обаче, стриктно следвайте инструкциите и спазвайте пропорциите. Тогава вашите цветя ще радват дълго време вас и вашите близки, както и случайните минувачи по улицата.