Интересни заливи

Интересни заливи

Интересни заливи с бурно минало и красиво настояще

Интересни заливи и места има във всяко кътче от нашата планета. Кои са тези заливи, разберете сега…

Водните площи на Земята са обширни, но сякаш това не е им е достатъчно и търсят начин да завладеят още някой метър суша.

Това любопитство на водата към бреговете поражда тези очарователни заливи. Те пазят тайните от миналото и радват гостите с изключителна визия. Кои са тези интересни заливи, предлагаме ви сега да научите:

Киберон

Битки сред вълните

В големия Бискайски залив на север от Испания и на запад от Франция, има залив с високи и скалисти брегове. Той векове наред е бил постоянен терен за морски сражения. От 56 г. пр. н. е., когато келтските племена се борели, срещу римляните, до XVIII век — Седемгодишната воина между французи и англичани и Наполеоновите воини.

Днес във водите му плават не бойни, а спортни ветроходни яхти, лодки и кораби. Те са участници в честите състезания по ветроходство. И въпреки, многото плавателни съдове, заливът е един от най-големите центрове за развъждане на сардини. Така, че в Киберон кипи живот – u под, и над водата.

Ханама

Костенурки във вулканичната чаша

Трябва да се върнем десетки хиляди години назад, за да видим раждането на този залив. То, всъщност е било като истински фойерверк.

Скътаният в югоизточната част на хавайския остров Оаху, залив Ханаума е кратер на вулкан, в който океанските води са намерили своя пристан. За разлика от миналото, когато там е бушувала лава, днес това е едно от най-спокойните кътчета на планетата.

Сега, на това място греещата белота на плажната ивица е като контур, който разделя високите брегове, покрити със зеленина, от тюркоазената вода, пълна с живот. Там живеят зелени костенурки, стотици видове тропически риби. Там обитава и символът на Хавай — рибата хумухумунукунукуапуаа. Мястото е любимо за гмуркачи от цял свят.

Научете и кои са най-големите езера в света.

Тейбъл бей

Опасният остров край странната планина

Заливьт Тешал (англ. table – маса), носи името на крайбрежно планинско плато, което се издига над южноафриканския град Кейптаун. То, наистина наподобява маса, сякаш създадена за среща на богове.

При поглед от планината към залива, се вижда един от островите с най-странно минало — Робен, кръстен така заради многото тюлени по бреговете при откриването му от холандците. За няколко века, островът на тюлените бил преврънат в каторга, болнична колония. През XX век на него се намирал един от най-строгите затвори, в който е лежал и Нелсън Мандела.

Днес Робен е музей под открито небе. Той е доста популярно място за почивка, като любимци на туристите са гордо крачещите пингвини. Днес, островът продължава да бъде опасен за навлизащите в залива кораби, защото океанските вълни сякаш препускат към него и се блъскат в бреговете му.

Според легендите в част от разбитите край острова кораби е имало съкровища, които все още никой не е открил на океанското дъно.