Избор на училище за детето

Избор на училище за детето

Как да направим добрият избор на училище?

Важният избор на училище, от който зависи бъдещето на детето ни, често се поставя

Този въпрос вълнува много родители. Не само на старта на учебната година, но и в последствие, когато предстоят матури и кандидатстване в ново училище.

Броени дни преди училищният звънец да е ударил, ние вече трябва да сме готови с редица въпроси, засягащи нашия ученик. Изборът на училище в някои от големите градове на страната се оказва трудоемка задача, а в много от училищата кандидатстването става месеци по-рано.

Всеки родител има своите предпочитания, разбирания и мотиви в избора на училище. Всеки родител сам преценява, кое е най-доброто за неговото дете, според възможностите, интересите и особеностите на детето си. В случаи, че и вие сте изправени, пред тази нелека задача. Така предстои да направите избор и добре е да сте информирани от експерт, който работи в тази насока.

Избор на училище

Елитно училище

Този тип училище е сред най-предпочитаните. Предлага добри традиции и за него кандидатите винаги са най-много. Положителните срани на елитно училище са в това, че обучението е много качествено. То е доказало се с времето. Предлага отлична среда за образование, амбиция и конкуренция между децата, идеална дисциплина. Преди родителя да се насочи към такова училище, трябва да проучи все още ли училището има същата репутация на елитно. Дали през годините, реномето му не е паднало и дали славата му още се носи.

 

Модерно училище

Разлика между модерно и елитно училище е, че второто е градило с години слава и популярност, а специалистите, които са излязли някога от него, днес са доказали се професионалисти в различни области. Модерното училище сега набира тази скорост.

Престижът на едно училище, често е в резултат от факта, че всички избират него към момента. Причини за добрата слава на модерните училища може да са различни. Така например те се свеждат до добро обучение, чудесна подготовка, мотивирани преподаватели и блестящо отношение към деца и предмети. Често, обаче може да се окаже, че дадено модерно училище има и своите недостатъци. Добрата слава може да се основава на изкуствено създадена популярност. Щом внезапен интерес към дадено училище е обусловен от качествено обучение, изборът клони в негова полза.

Модерното, както и елитното училище имат недостатък, който се крие в това, че кандидатите са твърде много, а влизането в такова училище е трудно, както и самия изпит. Такива училища не винаги са разположени в наша полза и близо до дома. В големите градове на децата често се налага да пътуват дълго, за да стигнат до своето училище.

Избор на училище

Квартално училище

Този вид училище е идеалният вариант за детето, когато тръгва в първи клас. Когато обаче се налага да кандидатства след основно образование, изборът на училище става по-труден. Когато училището е и елитно и е в квартала, в който живеем нещата са повече от добри. Освен, че е на близо от дома кварталното училище не налага разходи и време за транспорт. В такова училище ще има и други познати деца от квартала и сресът за ученика ще е по-малък. За начално училище, кварталното е добре да не е гимназиално училище, за да няма много големи деца, които допълнително да плашат малките. Най-важни са педагозите и базата за учения. Минусът на този тип училища е, че напливите също може да са големи, а това прави критериите занижени, амбицията и мотива на учащите нищожни, конкуренцията все по-слаба.

училище за децата

Профилирано училище

Това са специализираните училища, в които обучението е съсредоточено над един предмет. Така например музика, рисуване, спорт, балет и т.н. са в основата на учащите. Музикалните и балетни училища предлагат обучения от най-ранна детска възраст. В тях децата биват селектирани, а това е голям плюс за учебното заведение. Друго важно предимство на тези училища е, че дори детето да не стане един ден музикант или танцьор, то ще се е докоснало до изкуството и ще го цени. Наред с това децата в такива училища биват научавани на силна воля и самодисциплина.

Какви ли са минусите на профилираното училище

Към тях се отнася факта, че родителя решава, а детето колкото по-малко, толкова по не на ясно е с това, което желае от живота. Всяко малко дете желе да пее, свири, танцува, но не всяко остава за цял живот такова. В такива случаи всеки родител трябва сам да си зададе въпроса, дали е готов да жертва детето си, което ще се налага да прекарва часове наред и всеки ден в уроци, упражнения, давайки много усилия в името на успеха. Обучение в такова училище е свързано и със стабилна финансова сигурност. Скъпи са както музикалните инструменти, така и допълнителните частни уроци, така и всеки аксесоар.

Надявам се, темата да е била максимално полезна за читателя. Тук може да видите още 2 типа най-често избирани училища. Нека всеки сам, да успее да направи правилния избор за живота и бъдещето на детето си.

Тук, е мястото и да вмъкнем, че когато става дума за избор на училище на детето, кандидат за средно училище, винаги трябва да се взема под внимание и неговото мнение.