Здравословно хранене за бъдещата майка

Здравословно хранене

Митове и истини за здравословно хранене на бъдещата майка!

Съществуват много истини и заблуди, за това как трябва да се хранят бременните и тук темата здравословно хранене за бъдещата майка следва да се разгърне в детайли:

„Един отдавна отшумял мит гласеше, че „Бременните жени, трябва да се хранят за двама“.

Днес лекари, диетолози и специалисти по здравословен начин на живот са единодушни, че бременната майка не трябва:

  1. Да прекалява с храните
  2. Да хапва за двама
  3. Да яде нездравословни храни

Личният лекар и специалистът по здравословно хранене ще посъветват едно и също всяка бременна жена. Правилата и тънкостите са много. В конкретни ситуации те могат да са и строго индивидуални.

Писани и неписани правила за здравословни храни за бъдещата майка!

Такива съществуват и са много. Това, което вие самата ще изберете за себе си е от съществено значение и за плода.

В правилният режим за захранване на всяка бременна трябва да е заложен най-вече принципът: „по малко и на често“.

Не са малко и онези жени, които за първи път ще стават майки и смятат, че бременността е част от качването на килограми. Подобни десетици нагоре, спрямо скалата на кантара са стресиращи за организма. Тук ще ви уверим, че подобно твърдение е демоде.

И ако вашата майка, някога е наддала с 30-40 кг, докато ви е износвала, то това правило не важи при вас.

Съвременните методи, медицина и диетолози доказаха: Всяка бременна може да се храни здравословно и качествено, без това да влияе на килограмите й.

Важно в хранителният режим за всяка бъдеща майка е да бъде предложен по начин, така, че да консумира достатъчно. Това достатъчно, включва от жизненоважните протеини, полезни мазнини и въглехидрати. Така в същото време количествата им да не товарят стомаха. Идеята е да не се отслабва имунитета, което може да доведе до натрупване на излишни килограми.

С напредване в бременността, жената има повишена нужда от минерални соли, в това число калций, калций, фосфор и натрий.

Здравословни хранителни добавки за родилки

Важно за менюто на бременната жена е да присъства и витамин С. Той защитава имунната система и брани от заболяването скорбут. Витамин С лесно се набавя по естествен начин от чай шипка, цитрусови плодове, ананас, киви, горски плодове и сурови зелени зеленчуци, червен пипер.

Не по-малко важен за здравето на бременната е витамин А липсата му води до слабо зрение. Съдържа се в риба, масло, жълтък на яйце, моркови и зеленчуци. Последните е препоръчително да се приемат сурови.

Така нужните на организма са белтъчините, съдържащи се във всяко едно месо. При бременните жени, препоръчителни са чистите меса от пиле, пуйка, риба, телешко месо.

Белтъчините доставят големи количества и калций, а той е нужен на „бебчо“ да се развива.

Когато калцият липсва в храната на мама, то „мъника“ си го набавя от нейният организъм, а това води до образуване на кариеси. Големи дози калций има още в млечните напитки, зеле, ряпа, сьомга, соя, сардини, броколи, овесени ядки, орехи, сусамено семе, бадеми и лешници.

В ядките, бобените храни и пълнозърнестия хляб се съдържат полезните въглехидрати.

Днес все по-модерно става на бременните да бъдат изписвани и допълнителни дози минерали и витамини. Такива са известни още като хранителни добавки.

Вижте тези 9 полезни, преработени храни.