Здравословен начин на живот и пикник сред природата

пикник сред природата

Лятото е чудесно време от годината, в което може да подобрите здравето си, чрез пикник и почивка сред природата. Това може да стане не само с помощта на правилното хранене – никой няма да оспорва, че летните зеленчуци и плодове ще осигурят на организма необходимите витамини и минерали в такива количества, че да изкарате до следващия сезон.

Пикник сред природата – защо, как и кога

И не само. С помощта на уелнес процедурите, които използваме през лятото под мотото „Слънцето, въздухът и водата“ имаме най-добрите приятели на своя страна. Ако сте положили основите на здравословния начин на живот, тогава напълно разбирате, че всеки хубав летен, пролетен и есенен ден трябва да се използва за уединение с природата.

пикник сред природата

Природата и ние – как да се сближим

За да се насладите напълно на заряд от здраве, бодрост, енергия, не е необходимо да правите досадни и дълги пътувания извън града. Място, където можете да „вземете всичко от природата”, не е трудно да се намери недалеч от дома ви. Това може да е парк, разположен до жилището, речен бряг или дори малък зелен оазис от две или три дузини дървета и трева. С такъв пикник може да започнете здравословен начин на живот. В крайна сметка не всяка майка с бебе ще се осмели да отиде сред природата далеч извън града. И изобщо не е трудно да изминете разстояние от 15-20 минути, за да стигнете до апартамента си. Ако е необходимо, лесно може да стигнете до къщата.

Ако във вашия зелен оазис за пикник има иглолистни дървета – бор, смърч, ела, хвойна, тогава етеричните масла, отделяни от дърво, игли и смола, ще имат чудодеен ефект над подобряването на дихателната и сърдечно-съдовата система и състоянието на кожата. Иглолистните фитонциди убиват микробите. Те са в състояние да се борят с туберкулозния бацил. Помагат за справяне с хроничен тонзилит или аденоиди, хроничен бронхит или чести настинки.

И така, широколистните дървета също пречистват добре въздуха и отделят хранителни вещества. Почивката под сянка на дъб, клен или бреза ще е не по-малко полезна, отколкото тази под бор. И ако излезете на пикник през периода на цъфтеж на липа, акация и череши, може да получите не само лечебен ефект, но и да се насладите на незабравимия аромат от цветята на тези дървета. Прекрасните миризми и хранителни вещества, излъчвани от билки и диви цветя, ще са още едно предимство на пикниците.

Спортове за пикник

Когато говорим за здравословен начин на живот, тогава, разбира се, имаме предвид „приятелство“ със спорта. Пикникът е добра възможност за придвижване, трениране на стави и мускули. Игра на волейбол или хвърляне на топката с дете. Всички тези упражнения ви карат да тичате, да скачате, да се навеждате и следователно да използвате много мускулни групи и стави. Бадминтон, тенис, топка, скачане на въже, обръч, гирички – списъкът със спортно оборудване, което можете да вземете със себе си сред природата няма край. Невинаги е удобно да прескачате въже или да въртите тежък обръч в апартамента, пък и съседите под вас, няма да се зарадват. На пикник можете да правите всякакви упражнения и да не безпокоите никого.

пикник сред природата

Пикникът е добра възможност за подрастващото поколение да подобри своите умения в колоезденето, скутерите, ролерите и т.н. Способността да се състезавате в бягане, скачане, отборни игри е не само мускулна тренировка, но и ударна доза силни емоции. Ако правите пикник на брега на водоем, може да добавите някои водни процедури, плуване, разходка с лодка, водно колело, катамаран и др.

Обяд за пикник

По някаква причина барбекюто най-често се свързва с храната сред природата. И ненапразно. Какво по-хубаво от това вкусно, подхранващо ястие, ухаещо на дим от лагерен огън? Варена царевица, картофи, печени на въглища, пилешки крилца на скара – всичко това ще върви добре, сред природата, но за тяхното приготвяне ще ви трябва:

  • специално място;
  • дърва за огрев;
  • оборудване и инвентар;
  • вода;
  • съдове и прибори за хранене;
  • кърпи, салфетки, парцали и др.

Ако сте за кратко в провинцията или просто искате да избегнете неприятностите, тогава домашно приготвените и увити в сандвичи от фолио са перфектни. Добър вариант за кратко време ще чаят в термос допълнен от домашни бисквитки, обичани от цялото семейство.

Всички знаят, че в природата апетитът се удвоява. Не всеки, обаче знае, че храната също се усвоява по-лесно и по-пълно. Тя носи големи ползи за тялото. Единственото условие е спазването на правилата за профилактика на чревни инфекции, както при приготвяне на ястия сред природата, така и у дома – прясна храна, чисти ръце и оборудване, висококачествена вода и спазване на срока на годност на готовите ястия.

пикник сред природата

Пикник и позитиви

Пикникът е полезен не само за нашето тяло – мускули и стави, дихателна, сърдечно-съдова и храносмилателна системи, но и положителни емоции, мир и единство с природата, релаксация за нашите нерви и душа. Красивите пейзажи, спиращи дъха цветове на дървета, цветя и треви, облаци, плаващи тихо по небето, ропот на потока или величествени води на спокойно течаща река… Никога не знаете, какви невероятни живи картини може да ни даде природата?

На открито за децата магията е в самия простор. Кленов лист, блестящо цветно камъче, мравка, носеща сламка в къщичката си, или врабче, което иска да се възползва от остатъците от обяда ви. Всичко това може да се превърне в предмет за изучаване нова полева игра.

Излизайте по-често, сред природата и се наслаждавайте на благословените дни!