Екскурзия в България – какво да видите

Екскурзия в България

Планирайте екскурзия в България

България е страна, която предлага чудесни възможности за отдих, а по време на екскурзия в България както родните туристи, така и  чуждестранните, могат да комбинират качествена почивка на разумна цена.

Склоновете на планините Банско и Пампорово привличат скиорите през зимата, а черноморските плажове примамват тълпи от туристи през летните месеци.

София е столицата на България, но не е най-красивият град. Страната ни е известна със своето черноморско крайбрежие, по протежението, на което са разположени пясъчни ивици с плажове, изпъстрени с множество хотели, рибарски селища и исторически места. Туристи от цял свят се стичат до най-известните курорти като Слънчев бряг и Златни пясъци, но всъщност градските плажове във Варна и Бургас са не по-малко добри.

Кои родни места трябва да посетите и вие на екскурзия в България, разберете сега:

 

Рилски манастир

Екскурзия в България

Рилският манастир е известен като Йерусалим на България. Този живописен манастир се намира сред залесените планини на юг от София и определено си заслужава да се посети. Името му е дадено в чест на св. Иван Рилски, отшелник от 10 век, който живеел в близка пещера. Манастирът е построен, изгорен и възстановен през вековете, като последното строителство датира от 1800 година. Когато човек стъпи в двора му, остава зашеметен от съвършената хармония на църквата с нейните грациозни арки, скулптури, керемидени покриви и куполи. На известно разстояние от манастирът се виждат върховете на Рилските планини, придаващи невероятно усещане за спокойствие.

 

Созопол

Екскурзия в България

Това е един от най-старите градове по Черноморието на България. Созопол станал популярен като рибарско селище, а днес известен морски курорт. Разположен на 35 километра южно от Бургас, Созопол е бил известен през VI в. Пр. Н. Е. Като Аполония, съчетан с храм, посветен на Аполон. Градът е достатъчно малък из него може да се разходите по крайбрежната улица, да наблюдавате разтоварването на улова на деня или да се разходите из стария град с дървени къщи. На това място може да любувате на гледката над скалите по крайбрежието.

 

Пловдив

Пловдив

Пловдив е вторият по големина град в България, който е основан, преди около 6000 години. В стария град ще видите кули с елементи от различни епохи, включително изненадващо добре запазения римски амфитеатър. Пловдив е популярен със своя български възрожденски архитектурен стил, като цветни къщи на всеки ъгъл показват уникалните характеристики на националното възраждане. Хубаво е да се разходите по хълмовете му и да посетите многобройните галерии и музеи.

Екскурзия в България

 

Крепостта Белоградчик

Екскурзия в България

Представлява колекция строителни конструкции, разположени на фона на зашеметяващи отливи. Комбинацията е толкова уникална и живописна, че сякаш идва направо от приказка на Уолт Дисни. Белоградчишките скали са се превърнали в уникално природно явление и днес са още по-поразителни. Тези причудливи каменни статуи, дълги почти 30 км и широки 6-7 км, някога били използвани от римляните за укрепване на Белоградчишката крепост.

 

Копривщица

Копривщица

Разхождайки се по тесните улички на село Копривщица, може да си представите, че сте през 1876 г., когато българите доблестно воювали срещу репресивните владетели на Османската империя. Това е като град-музей. Вътре в цветните къщи може да се запознаете с творчеството на представители на българското национално възраждане на архитектурата от 19 век. Селото е пълно с паметници и музеи, където са намерили своето място етнографски съкровища, древни оръжия и селскостопански инструменти, национални носии, произведения на изкуството и бижута.

Несебър

Несебър

Този град е разположен на брега на Черно море от страната на България. Често е наричан перлата на Черно море. Градът Несебър е основан като тракийско селище, известно като Месембрия, съществуващо от първото хилядолетие пр.н.е. Днес, разхождайки се по калдъръмените му улици, може да видите останките на около четири десетки каменни църкви, създадени през V век. Градът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Градът Несебър Градът Несебър

Велико Търново

Велико Търново

Град Велико Търново се намира в централната част на България и привлича много туристи. Реконструираната крепост Царевец не прилича на средновековните дворци на българските царе, които някога са управлявали от върха на хълма, докато не са победени през 1393 година. Въпреки това, минавайки през портите на тази живописна крепост, човек може да усети някогашното величие и мощ на България.

Екскурзия в България

 

Мелник

Екскурзия в България

Мелник е известен по две причини. Първо, това е най-малкият град в България с население от едва 390 души. Второ, Мелник е дом на едни от най-добрите винарни в страната. Отнема само минута време разходката по главната улица. Може да седите с часове в местната механа, където богати червени вина ще завъртят главата ви. Ако успеете да станете след дегустацията, не забравяйте да посетите Роженския манастир.

екскурзия България

Роженски манастир

Седемте рилски езера

Седемте рилски езера

Една от основните атракции на България е група ледникови езера, разположени високо в Рила. Най-доброто време за посещение на езерата е през летните месеци, тъй като дори през юни езерата могат да бъдат замразени. Езерата са разположени едно над друго, в планинска долина, свързани от потоци и водопади. Легендите казват, че езерата са се образували поради сълзите на гигантска жена, която оплаквала любовника си.

Долината на рози

Долината на рози

България е земята на розите! Rose Valley е цветно поле с дължина 30 км, разположено между Стара планина и Средна гора. В Казанлък, столицата на долината на розите, има музей на розите, тракийска гробница. Такова място, определено трябва да е включено във вашата програма за екскурзия из България!

Вижте и темата: 3 забележителности в Банско, които не бива да пропускате.