Диета за бременни

диета за бременна

Ежедневна диета за бременни!

Здравословната, полезна и вкусна храна, трябва да се вклчюва във вашата диета за бременни!

За всяка бременна жена с приоритет е начинът на хранене, а когато напредналите месеци на бременността съвпадат с топлите дни, то хранителният режим трябва да е прецизен и точен. Така ще се запази комфортът у бъдещата майка и в най-тежкия период, когато всичко е XXL размер.

10 правила, които трябва да включва диетата на всяка бременна

Жената, чакаща своето пеленаче трябва да съобрази:

Разнообразие от храни

Приемът на различни и разнообразни храни е от изключително значение за бъдещата майка. Тя трябва да доставя на организма си нужните протеини, мазнини и въглехидрати в умерени дажби.

Ползата от минерали

Огромните количества минерални соли, особено в летните дни са от съществено значение. С хранителния режим, трябва да са включени достатъчно калций, фосфор, натрий и калий.

Мощният витамин С

Важно е диетата за бременни да помества големи дози витамин С, а той се набавя предимно от зеленчуците.

Сурови и полезни

Зеленчуците трябва да се приемат главно в суров вид, за по-голяма абсорбция на полезните им състави.

Силата на морските дарове

Диета за бременни трябва да включва и много сьомга, риба тон и всякакви морски деликатеси. От значение са ядките, сред които орехи, бадеми, лешници.

Приемът на течности

В диетата на бременната дама се включват големи количества на течности, като водите се редуват – минерална и изворна. От тях и чайовете организма набавя нужните калий, магнезий, натрий. Препоръчителни са още айран, фреш, билков и плодов чай.

Леки обяди и вечери

За предпочитане са леки храни, които да са лесносмилаемите. Такива са бели меса, без мазнини.

Въглехидрати, но какви

Въглехидратни продукти не бива да са тежки и опасни като сладкиши, пасти, торти, а от типа на полезни въглехидрати – бобени култури – леща, боб, грах, пълнозърнест хляб, кафяв ориз, царевица, овесени ядки.

Сила в плодове и зеленчуци

За приема на плодове и зеленчуци, диета за бременни препоръчва тези, които са оцветени в ярки цветове, като червен, зелен и оранжев. Тук важи правилото „три различни цвята плод на ден“, но в големи дози. Към препоръчителни плодове и зеленчуци се отнасят – спанак, моркови, зеле, домати, пиперки, ябълки (в трите им нюанса), вишни, череши, грозде и т.н.

Нека не забравяме значимостта на яйцата

Всеки ден трябва да се приемат по 1 до 2 яйца. Те ще доставят нужните аминокиселини в белтъчна композиция.

Спазвайки диета за бременни, не само ще изглеждате, но и ще се чувствате бременни и със самочувствие!