Диабет при животните

Диабет при животните

Знаете ли, че диабет имат и животните?

Оказва се, че от прекалени количества на захар в кръвта страдат не само хората – диабет при животните.

Кучетата, също са податливи към диабет, а котките двойно повече.

Щом четириногият ни приятел не е здрав, това се оказва истинско предизвикателство за цялото семейство. С много любов и грижа, ветеринарната помощ може да избави от заболяването.

Какво е диабет за животните

Захарен диабет е заболяване с недостатъчно производство на инсулин. То засяга, както хората, така и домашни любимци. Инсулиновата недостатъчност води до натрупване и обмяна на вещества в организма на болното животно. Заболяването е в резултат на проблем с панкреаса. То може да доведе до драстично напълняване, в резултат и от други фактори, сред които прием на медикаменти, стрес, бременност и т.н.

Признаци на диабет при животните

Повишена жажда, често уриниране, увеличен апетит, отслабване и др. Животното болно от диабет може да повръща, да спи често или да има лош мирис в устата. При котките може да се появи нестабилност в походката, а при кучетата катаракти.

Видове диабет

Има два вида диабет. Единият вид се нарича I –ви ти инсулинозависими, а вторият е II-ри инсулинозависим. Първият се лекува с пожизнени инжекции и се появява в ранна възраст. При вторият тип се забелязва на по-късен етап и се съчетава с подбрана диета. Първият тип е наследствен, а вторият в резултат на напълняване.

Предразположения към заболяване от диабет

Захарен диабет се забелязва при котки или кучета в съотношения 1:500. От кучетата породи, най-застрашени са пудел, дакел, пинчер, териер, цвергшнауцер и бигъл. По-често боледуват женските.

Лечение на захарната болест

Ветеринарният лекар преценява, от какво лечение има нужда домашният любимец. Често може да се назначи и диета, в зависимост от степента на напълняване. Много често и много ефективни се оказват твърдите храни, които са диетични и притежават лечебни формули.

Диетите, с цел отслабване на четириногото са два вида. В случай на затлъстяване на болното от захарна болест животно се дават или по-ниско калорични храни или се намаляват количествата на приема от досегашните порции. При правилно лечение прогнозата за живот е надеждна, а затова и съчетаване на правилно хранене на домашният любимец дава шансове за дълго съвместно съжителство.

Научете още: Какво трябва да знаем за захарната болест – диабет!