ГМО продуктите, върху човешкото здраве

ГМО продукти

Питали ли сте се какво точно представляват ГМО продуктите и опасна ли е такава храна?

Винаги ли гледате етикета на продукта, който купувате и интересувате ли се, кои храни съдържат ГМО продуктите?

Четете ли състава? Наред с това, сега има толкова многобройни добавки – трансмазнини, нитрити, нитрати, оцветители, ароматизатори, консерванти и др.

Ето защо, дори лекарите съветват да надникнем в текста с дребен шрифт и да обърнем внимание на корицата на продукта. Там често пишат: „без ГМО, багрила и ароматизатори“.

Вредно ли е ГМО за здравето, какво представлява и какви храни съдържат ГМО?

Сега ще поговорим за всичко това подробно в нашия пост.

Какво е ГМО?

Да видим какво е това. Това са генетично модифицирани организми. С други думи, генетичната структура на растение или животно е изкуствено променена структура. Те се създават естествен начин за увеличаване на добива, чрез увеличаване на устойчивостта на растенията или животните към патогени, гъбички, болести и отрицателните ефекти на метеорологичните условия.

Как се създава ГМО

И така, „раждането“ на ГМО става по този начин:

Учените поставят ген в тялото, който има желаните характеристики. Тогава този ген се извлича, копира и поставя в генома на първия организъм (и той също има необходимите характеристики). С други думи, създават се такива комбинации от гени, които не съществуват в природата, нещо като кръстосване. Има 2 страни към монетата, от една страна – създаването на ГМО е толкова безопасно и безобидна, колкото естественото възпроизвеждане. От друга страна, създава проблеми със здравето на хората, които учените свързват с ГМО

Вредни ГМО: истина или мит

Повече от 20 години специалистите изучават ГМО продуктите, но засега не са стигнали до общ знаменател. Някои твърдят, че всичко това е измислица и маркетингов ход за привличане на хора да купуват продукти с етикет „не-ГМО“ и увеличаване на пазара за фермери (чисти) ферми. Други настояват, че това противоречи на природата (въпреки факта, че в селското стопанство отдавна се използва метод за кръстосване и хибридизиране на културите). И също така, че този метод води до развитието на много заболявания: на първо място – алергии, след това репродуктивни нарушения (безплодие), храносмилателни проблеми, аутизъм.

Всъщност ябълките, които не потъмняват и не се ядат от червеи, не може да не ни безпокоят. Това веднага изниква въпроса за ГМО и се уверяваме, че те са вредни. Както и домати, които се съхраняват дълго време след прибиране на реколтата. И най-важното – културите, които не умират, след обилна обработка с пестициди и хербициди.

Последиците от модифицирането на гените

Например генетично модифицираната царевица е създадена с помощта на гена Bacillus thuringiensis (Bt). Например, когато растителният прашец с гена Bt се установява, върху листата на млечни водорасли (основният хранителен източник са ларвите на пеперудите от монарх), листата стават токсични за ларвите. Проучвания от последните 24 години установяват, че популацията на тези пеперуди е намаляла с повече от 68%.

Прашецът от ГМО култури също може да се засели в диви растения и да причини допълнителна вреда на околната среда. Например промени в екосистемата: Когато растението вече не може да се използва от животни и насекоми като хранителен източник.

Също така учените смятат, че генетичната модификация на растението може да причини развитие на заболявания, устойчиви на антибиотици. Това се дължи на възможността за вирусна резистентност, водеща до нови вируси и заболявания.

В Америка след разрешаването на ГМО продуктите е проведено проучване на заболявания, които могат да бъдат предизвикани от генетична модификация. Всъщност е установено, че за 9 години след употребата на ГМО продуктите броят на американците с хронични заболявания се е увеличил с 6%. Въпреки, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на връзката, между употребата на ГМО и развитието на болести, учените съветват да се има предвид възможността подобна ситуация да е повече от просто съвпадение.

ГМО продукти

Според резултатите от изследвания и множество научни статии разбираме, че сам всеки човек, трябва да определи за себе си вредата от ГМО и да реши, дали се страхува от използването на ГМО продукти или не. Независимо от това, сме подготвили списък с очевидно генетично модифицирани продукти, които, преди да купите трябва да погледнете производителя:

Царевица; Канола (рапично масло); Соя; Картофи; Ябълки; Папая; Люцерна; Захарно цвекло; Домати; Тиква; Памук.

Държави, в които се отглеждат генетично модифицирани култури са:

  1. В САЩ площта на посевите е 70,9 милиона хектара. Почти всички горепосочени култури се отглеждат в Съединените Американски Щати.
  2. Бразилия – площ на посевите – 44,2 милиона хектара. Те включват памук, царевица и соя.
  3. Площите с култури в Аржентина са наполовина в сравнение с Бразилия – 24,5 милиона хектара. Отглеждат се, обаче едни и същи култури.
  4. В Индия памукът се отглежда на 11,6 милиона хектара.
  5. Площите на културите в Канада са с шест десети по-малко от площите на културите в Индия. В тези страни има предимно рапица, царевица, соя и захарно цвекло.
  6. Китай отглежда памук, папая и топола на площ от 3,7 милиона хектара.
  7. Парагвай е малко зад реколтата в Китай и отглежда бразилски култури.
  8. Пакистанските генетично модифицирани култури включват памук, който се засява с площ от 2,9 млн. хектара.
  9. Културите на Южна Африка повтарят тези в Бразилия и Парагвай. Площта им е 2,3 милиона хектара.
  10. Растителната площ в Уругвай е най-малката – само 1,4 милиона хектара. Наред с това културното многообразие не се различава: царевица и соя.

Всеки продукт с ГМО задължително трябва да има етикет, указващ наличието на генетично модифициран продукт. Дали, след тези статистики и факти остана, някой, който все още вярва, че вредата от ГМО е само мит?

Дали, все повече от нас, ще се замислят да преминат на чисто от природата биоземеделие!