Глутен – вреден ли е

Глутен

Глутен – цялата истина около него вреден ли е?

Днес ще поговорим за това, каква е вредата от глутен и какви са неговите предимства. И също така, какво представлява глутенът и защо всички се страхуват от него?

Глутени – вреда

Преди около три години, с малки, но уверени стъпки върху опаковките, започват да се появява кратка бележка „без глутен“. И сега можем да кажем със същата увереност, че надписът е навсякъде. Той се намира върху опаковки, по заглавията на медиите, на телевизионните екрани, в разговорите на диетолозите и фитнес треньорите. Нещо, напомнящо на бума около ГМО -то, нали?

Какво са храни „без глутен“?

Глутенът е специален вид протеин, който се намира в зърнените култури. Основната му функция е да „лепи“ други протеини. Ето, защо сред обикновените хора е наречен глутен. Използва се при производството на тесто и неговите производни. Като хляб и тестени изделия, както и сладкиши. Между другото, хората използват тези продукти повече от 1000 години, без видима вреда за здравето си. С изключение на тези, на които брашното е противопоказано.

Глутенът се използва, когато трябва да направите гъста консистенция, като кетчуп или кисело мляко. Между другото, в историята тези продукти не са скандални. И тук се виждат безпочвени обвинения към протеина. Глутенът се използва и като консервант, за да не се влошават храните. Любимите наденички или бял хляб, например.

Каква е вредата от глутена?

В нашето тяло има специален ензим, който позволява лесно да разграждате протеина. Когато този ензим отсъства, това води до глутенова непоносимост. В този случай е наистина опасно. Това може да доведе до нарушено храносмилане и асимилация на храна, намаляване работата, раздразнителност и отслабен имунитет. В резултат на това е вредно за хората, които нямат необходимия ензим.

Кои храни не съдържат глутени?

Като начало можем да кажем, че диетата без глутен е предписана с цел лечение, а не с цел отслабване. Във втория случай, може спокойно да ядете продукти с глутен, но не в един и същи заведения за бързо хранене. Това ще е лошо за всички. Ако изведнъж се замислите над здравето, ето списък на някои продукти без този протеин:

– различни плодове и зеленчуци;

– всякакви масла и животински мазнини;

– месо от риба, птици, друго месо;

– елда и ориз;

– натурални млечни продукти и др.

Глутенът, също е свързван с факта, че допринася за увеличаване на телесната маса. Но тук логическата верига е прекъсната от самото начало. Тук не става дума за вредата от глутена, а за вредността на дозите храни без глутен, които хората консумират. Припомняйте си, че се намира в най-висококалоричните храни. Вече мислите ли, че глутенът е виновен за всичко, а не за неконтролираната употреба на сладкиши и тестени изделия?

Вижте някои рецепти за празнични сладкиши приготвени с романтика и аромат на канела.