Гликемичен индекс и френска диета

Гликемичен индекс и френска диета

Що е то гликемичен индекс?

Гликемичен индекс – това е показател за повишени нива на холестерол и кръвна захар. Продукти с висок гликемичен индекс (ГИ) са от типа на пържени картофки, сладкиши, хлебни изделия.

Плодовете и зеленчуците са храни с нисък гликемичен индекс, поради високото съдържание на фибри в тях, а тяхната сила неутрализира ГИ. Тази теория е заложена в режима на хранене на Годар.

Според него правилното хранене, се дължи на специален подбор и съчетаване на храните. Така например, ако се възхищавате на французойките за стройните им тела.

Гликемичен индекс и френска диета – кога, как по колко!

Ако вие е омръзнало да гладувате и да броите калориите в храните, то с диетата на Годар може да се храните разумно, откривайки и неутрализирайки вредното влияние на дадени продукти и тяхното съчетание едни с други.

Гликемичен индекс и френска диета

Да вземем под внимание сладките високо въглехидратни храни. Приемани преди основно хранене, те не само създават усещане за ситост, но и не са така фигурата. Прието парче торта, след основно хранене, има способността да се трансформира в мазнини, за разлика ако е прието като пред меню. Във втория случаи то има силата на засилено отделяне на стомашни сокове, които спомагат разграждащите процеси в организма.

Силата на фибри и растителните мазнини спомага и за неутрализиране на вредното влияние на захарта в кръвта.

Системата на Годар е лесна за спазване

Тя дава насоки в няколко направления:

Приемът на белтъчини и въглехидрати, трябва да се комбинира с голям прием от фибри.

Колкото повече мазнини биват приемани, толкова и порцията от плодове и зеленчуци трябва да е по-голяма.

Колкото по-късно в денонощието става храненето, толкова и храните с висок ГИ трябва да са по-малко и по-разредени, за да могат да бъдат правилно усвоени от организма.

Приемът на храни с много фибри, гарантира, че усещането за ситост ще е по-голямо. Ето, защо е важно да бъдат вземани по 1200-1500 калории дневно, а с такъв обем калории отслабването не е трудно.

Така например, за закуска може да се вземе един омлет, приготвен с три яйца и чаша кафе. Като втора закуска се препоръчва зеленчукова супа или салата, или плод. За обяд специалистите по диети, съветват в менюто да се включи – салата, сирене, пилешко и ябълка. На вечеря е позволено свинско печено със зелена салата.

Вижте и други диети, както и 7 дневна диета за сваляне на килограми.