Вода – нещата, които не знаеш

Водата

10 неща, които не знаем около вода

Без значение, каква храна приемате, през летните дни приемът на течности и конкретно вода, трябва да се увеличи. Това съветват лекари, диетолози и специалисти в здравословният начин на живот.

Как обаче да приемаме водата. Какви минерални води да консумираме и какво друго не знаем, около ценните качества на този природен дар.

Предлагаме ви заедно да научим за Водата

 1. Не всички напитки могат да задоволят питейната ни нужда. Дневният прием от чиста чешмяна вода за един възрастен трябва да се равнява на 1,5 или 2 л.
 2. Добре е да сме на ясно, че плодови напитки, сокове и газирани питиета само удвояват жаждата в тялото ни. Когато към някое от храненията е добавен и алкохол, то приемът на воден запас трябва да нарасне двойно.
 3. Водата пречиства организма от токсини, затова е добре на всяка чаша алкохол-концентрат да се изпива една 200 гр. чаша вода.
 4. По неписано правило у нас се приема, че всяка бутилирана вода е минерална вода. Това обаче не е истина.
 5. Съществуват три типа води и те са – минерална, изворна и трапезна. Специалистите съветват различните видове да бъдат редувани, с цел да не се стига до пренасищане на тялото с минерали.
 6. Страната ни е богата на извори от минерална вода. Те са с различна йонизация и минерализация. Едни от тях позволяват ежедневна консумация, а други само периодична. Вторите най-често се приемат по време на лечение и дозите се определят според типа на заболяването и нуждата му от профилактика.
 7. В случай, че и вие сте от онези съвременни хора, които пълнят автомобила с много туби минерална вода, когато пазаруват за дома, е добре да знаете, че редуването на водите е от изключително значение за балансиране и здравословен начин на живот.
 8. Редуването на водите трябва да е насочено към трите основни вида – минерална, изворни и трапезни води, а не към различните марки, които се предлагат на пазара.
 9. Изворната вода се отличава от останалите с чистотата на минералните вещества и малкото им съдържание.
 10. Повечето минерални води на пазара са ниско минерализирани. Много от тях се добиват от планински извори и са годни за ежедневна консумация. Тяхната киселинност е различна.
 11. В състава на бутилираните води има желязо, натри, флуор, хлор.

Ако тези съвети и факти са ви били от полза, то вижте и темата: „Водата – защо да приемаме повече течности лятото„.