Вода – нещата, които не знаеш

Водата

10 неща, които не знаем около вода

Без значение, каква храна приемате, през летните дни приемът на течности и конкретно вода, трябва да се увеличи. Това съветват лекари, диетолози и специалисти в здравословният начин на живот.

Как обаче да приемаме водата. Какви минерални води да консумираме и какво друго не знаем, около ценните качества на този природен дар, предлагаме ви заедно да научим:

 1. Не всички напитки могат да задоволят питейната ни нужда. Дневният прием от чиста чешмяна вода за един възрастен трябва да се равнява на 1,5 или 2 л.
 2. Добре е да сме на ясно, че плодови напитки, сокове и газирани питиета само удвояват жаждата в тялото ни. Когато към някое от храненията е добавен и алкохол, то приемът на воден запас трябва да нарасне двойно.
 3. Водата пречиства организма от токсини, затова е добре на всяка чаша алкохол-концентрат да се изпива една 200 гр. чаша вода.
 4. По неписано правило у нас се приема, че всяка бутилирана вода е минерална вода. Това обаче не е истина.
 5. Съществуват три типа води и те са – минерална, изворна и трапезна. Специалистите съветват различните видове да бъдат редувани, с цел да не се стига до пренасищане на тялото с минерали.
 6. Страната ни е богата на извори от минерална вода. Те са с различна йонизация и минерализация. Едни от тях позволяват ежедневна консумация, а други само периодична. Вторите най-често се приемат по време на лечение и дозите се определят според типа на заболяването и нуждата му от профилактика.
 7. В случай, че и вие сте от онези съвременни хора, които пълнят автомобила с много туби минерална вода, когато пазаруват за дома, е добре да знаете, че редуването на водите е от изключително значение за балансиране и здравословен начин на живот.
 8. Редуването на водите трябва да е насочено към трите основни вида – минерална, изворни и трапезни води, а не към различните марки, които се предлагат на пазара.
 9. Изворната вода се отличава от останалите с чистотата на минералните вещества и малкото им съдържание.
 10. Повечето минерални води на пазара са ниско минерализирани. Много от тях се добиват от планински извори и са годни за ежедневна консумация. Тяхната киселинност е различна.
 11. В състава на бутилираните води има желязо, натри, флуор, хлор.

Ако тези съвети и факти са ви били от полза, то вижте и темата: “Водата – защо да приемаме повече течности лятото“.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *