Видове токсични родители

Токсични родители

Видове токсични родители и как да се предпазим от тяхното влияние

Никой не е застрахован, срещу това да се роди в семейство с токсични родители. Родителите не се проверяват за професионална годност, не подлежат на изпити, не им се издават паспорти за адекватност.

Много хора не са готови за отговорността, която е паднала, върху главите им. В резултат на това детето е преследвано от безкрайно унижение, неприязън. Всичко това, води до появата на нови обидени възрастни, от които израстват нови токсични родители. За кого става въпрос?

Токсични родители

Видове токсични родители. И как да се предпазите от тях?

1 тип – Контролиращият родител

„Мълчи, по-добре е да знам!“ Това е за твоя полза.“ „Няма да отидеш никъде, седни и ме гледай, докато ти говоря!“

Родителите от този тип се грижат активно за децата, задушават ги с любовта и желанието си за „най-доброто“, в края на краищата получават пасивен и неадаптиран човек, който ще се счупи при първите трудности. Децата на контролиращите родители не получават житейски опит, не пълнят конуси, не изследват света и себе си. Те живеят във вакуум за забавление на мама и татко, които се грижат само за тях. Прекомерният контрол е техният начин да свържат детето със семейството, запълвайки празния живот с поне някакъв смисъл.

Как да оцелеем под натиска на контролиращите родители? Спрете да бъдете манипулирани и триковете в стила „ако напуснеш – ще умреш“, „избери друга професия – защото ще получа сърдечен удар“. Научете се, да живеете живота си, а не живота на родителите си. Не възпитавайте чувство за дълг и вина. Това е изнудване. Разчупете веригите на зависимостта.

2 тип – Унижаващи родители

„Виж се само, парцал! Срам ме е, че имам такъв син.“ „Какво да правя с теб?“ Токсичните родители удушават децата с обидни коментари, обидни шеги, саркастични забележки, които се прикриват като притеснение. „Кой ще ти каже истината, с изключение на майката?“, „Така Бог не си представя всичко това.“ Това си е вид емоционален шантаж. Единственото, което постигат с това отношение, е, че детето престава да вярва в себе си, придобива комплекси, страхове и се огражда от света. Много деца от такива семейства впоследствие се борят с депресия и самоубийствени мисли, смятат се за грозни, нещастни, недостойни за любов и добър живот.

Как да оцелеем в тази токсична атмосфера? Разбирането, че не дължите нищо на никого, високите очаквания на някой друг не е ваш проблем. Вижте родителите си обективно. В много отношения самите те не са перфектни, така те искат да осъществят своите неосъществени мечти, чрез вас. Спрете да доказвате нещо на някого, отговаряйте на обидите. Вие имате свой собствен път. Сведете до минимум комуникацията и се преместете възможно най-скоро.

3 тип – Инфантилни родители

Дете в такова семейство, сменя ролите с възрастните – то поема техните отговорности и проблеми, губейки детството си. Например, обучава по-малки братя и сестри, води ги на училище, подготвя закуски и следи домашните. Или от ранна възраст, те закачат на него, грижата за възрастните. Сред тях са некадърна майка, психологически нестабилна баба, баща, който периодично изпада в депресия и напуска семейството. Те могат да отидат на работа, за да покрият родителските си дългове, да бъдат вечни емоционални дарители, върху които се изливат всички страхове и преживявания. Всичко завършва с факта, че детето свиква да решава проблемите на други хора. То, да служи за доброто на семейството, като напълно не знае, какво иска от живота.

токсични родители

Токсични родители

Как да оцелеем близо до инфантилните родители? По-често трябва да напомняте на възрастните, че функцията на настойничество и контрол е тяхната пряка отговорност, а не ваша. Децата трябва да се учат и да се развиват, да играят с други деца и да не удовлетворяват родителските си капризи и да улесняват живота си. Не забравяйте за вашите интереси и нужди. Научете се, да живеете не само за другите, но и за себе си. Потърсете нещата, които ви изпълват с радост. И не забравяйте, че ще имате собствено семейство и своите притеснения. Не трябва да слагате живот си на олтара, заради онези, които не са успели.

4 тип – Зависими токсични родители

Семействата от този тип са подобни на предишната версия – децата също трябва да поемат отговорност за грешки при възрастни. Токсичните родители ги принуждават да пораснат рано. Освен това се добавят сериозен психологически натиск. Бащата пие или използва наркотици, като лишава семейството от храна и подслон. Майката, активно го защитава, оправдавайки зависимостта му от стрес или проблеми в работата. Семейната тайна не е разрешена да се оповестява публично. В резултат на това, детето се затваря в себе си – няма приятели, личен живот, през цялото си свободно време покрива училищата на родителите си и се занимава със самообслужване. В бъдеще такива хора ще имат трудности с доверието. Те се страхуват да се сближат – ами ако отново почувстват болка? Децата на наркомани и алкохолици могат да се измъчват с вина – „заради мен баща ми пиеше“, „трябваше да я спася, но не направих нищо“… Всичко това води до повторение на родителския сценарий в отношенията.

Как да оцелеем в семейство на алкохолици? Откажете се от вината. Родителят е пълнолетен. Той отговаря за своите действия. Не всички хора са слаби и безотговорни, потърсете здравословни примери, опитайте се да поддържате връзка с деца от проспериращи семейства. Не носете чуждия кръст, върху себе си. Вие не носите отговорност за грешките на родителите си. Отделете време за своето развитие, потърсете здравословните начини за облекчаване на стреса (спорт, хобита, творчество).

5 тип – Агресивни родители

Тук се включват онези, които смятат насилието за норма. Те лесно могат да крещят на детето, да вдигнат ръка и прехвърлят своите страхове и комплекси, върху детето. Това може да го наклони към неестествена връзка. Ако погледнете в миналото, такива токсични родители в детството сами са били малтретирани. „Аз също съм бил малтретиран, но израснах като достоен човек.“ „Физическото наказание ме направи мъж. „Какъв е рискът от родителска агресия? Това подкопава основното доверие у човек, убива самочувствието и способността да отстоява себе си. Такива деца не чувстват границите си, смятат се за нещастни и недостойни. И също така им е трудно да намерят вътрешна подкрепа в себе си (в бъдеще, могат да станат жертви на тирани и насилници).

Как да оцелеем в агресивно семейство? Не се заключвайте и не крийте информацията. Потърсете помощ от роднини, на които имате доверие, ако няма такива, свържете се с психолози, учители, съседи и полиция. Не се страхувайте да говорите за случилото се. Домашното насилие – болната тема и днес. На света има хора, които могат да ви защитят.

Токсичните родители

Животът с токсични родители е пълен с неприятни преживявания. Основното е да спрете да търсите извинения за тяхната жестокост. Достатъчно е, да идолизирате родителите. Научете се, да поставяте здравето и благополучието си на преден план. Ако може да се преместите, направете го сега. Ако не, опитайте се да сте покрай тях, възможно най-малко. Потърсете работа, хобита, приятели, които ще ви помогнат да изпуснете пара. И не забравяйте: не им дължите нищо! Вие сте различен човек, имате собствен живот. Нека грешките им тежат на съвестта им.