Видове и класификация на моторните масла

моторните масла

Съвети за шофьорите видовете и класификацията на моторните масла

Работата на всяко превозно средство е невъзможна без използването на смазочни материали. Триенето на металните части, води до бързо нагряване на механизмите до висока температура. Липсата на смазване, води до прегряване и повреда на уреда. Маслата предпазват компонентите и отделните части от корозия и окисление, удължавайки живота на оборудването.

Видове и характеристики на автомобилните масла

Моторните масла за бензинови и дизелови превозни средства имат най-голям обем на производство и продажби . Смазочните материали са изработени от рафинирани петролни продукти или синтетични компоненти, а специалните добавки спомагат за подобряване на характеристиките на течности.

Има три категории моторни масла, изработени от различни компоненти:

Какви са видовете автомобилни масла

Синтетичните смазочни материали – те се използват в повечето марки автомобили. Такива масла се правят на базата на химични компоненти, не се сгъстяват при отрицателни температури и гарантират стабилна работа на енергийния агрегат при високи натоварвания. Нагряването до висока температура не влияе на работата на смазочното вещество.

Полусинтетичните вещества – те са по-евтини и имат добри технически параметри. Изработена на базата минерална основа с добавка на синтетични компоненти. Благодарение на комбинацията от достъпна цена и добра производителност, те са търсени на пазара.

Минералните масла се  произвеждат от рафинирани петролни продукти и са най-евтини. Такива смазочни материали стават по-малко популярни, защото губят своите характеристики при високи отоплителни температури и се сгъстяват при мразовито време.

В допълнение към моторните, трансмисионните и хидравличните смазочни материали са търсени на пазара. Такива масла се използват, за да се гарантира ефективността на триещите единици в скоростната кутия на пътнически и товарни автомобили, специално оборудване, пътно-строителни машини.

Класификация на маслото в двигателя

В допълнение към състава, моторните масла се отделят от няколко други параметри. В съответствие с вида на енергийния агрегат, изпускат смазочни материали за бензинови, дизелови и турбо двигатели. Има универсални течности, които могат да се изливат в дизелови и бензинови двигатели. Такива са VALVOLINE VAL 5W30 Synpower FE.

Разликата между смазочните материали е в състава на използваните добавки. Синтетичните компоненти предотвратяват сгъстяването и разпенването на течността, поддържат непроменени експлоатационни характеристики през целия интервал на работа с масло. Смазочните материали за бензиновите двигатели са обозначени със символа S, дизеловите масла са обозначени с C. Вторият символ в заглавието показва наличието или отсъствието на турбина.

Друга важна характеристика, посочена при етикетирането на маслата, е групирането по вискозитет и работна температура. Повечето съвременни смазочни материали са универсални и могат да се използват по всяко време на годината. За да разберете работния диапазон на употреба, при който се гарантира, че течността запазва своите характеристики, помага на буквено-цифровото обозначение.

Масло 10W-40, популярно и търсено на пазара, е ефективно, когато се използва в атмосферния въздух от -10 до +40 градуса. Буквата W означава адаптация на течности за работа при ниски температури. Възможно е такова смазване да се използва при температура до -25 градуса. Течности с обозначение 0W и 5W работят при температури под -35 градуса и съответно до -30 градуса.

При избора на смазка е необходимо да се провери маркировката и да се провери, дали флуидът съответства на типа захранващ блок. Също така е важно да се има предвид температурният диапазон на употреба. При подходящ избор на смазочни материали, фрикционните части ще имат минимално натоварване, което ще има положителен ефект върху ресурса на компонентите и възлите.