Вегетарианско – безмесни източници на протеини

Вегетарианско - безмесни източници на протеини

Топ класация за източници на протеини

Ако сте вегетарианци по рождение, то навярно имате богата информация за храните, които доставят нужните ви полезни вещества за организма. В случай, че решавате да смените начина си на хранене, или да намалите приема на месо, то предлагаме ви списък с някои от безмесните източници на протеини.

И като заговорихме за протеини, то нека уточним, че те са жизненоважни вещества. Участват в почти всички процеси настъпващи в организма ни, които започват от възстановяването и завършват с прилива на енергия.

Важни ли са източниците на протеини?

По научни данни приемът на протеини в тялото трябва да се равнява на 0,8 гр. Протеин за всеки килограм телесна маса. Други изследвания твърдят, че 1,2 гр. Са важната за тялото ни доза протеини.

Ясно е за всеки човек, че най-много протеини се набавят от месните продукти. Ако, обаче сте взели решение да постите, то важно е да сте запознати в детайли, в които други храни се срещат те.

Вегетарианско – безмесни източници на протеини

Леща – една чаша за чай се равнява на 18 гр. протеини. Може да се приготвя под различни рецепти, в зависимост от вкусовите предпочитания.

Чиа – в две супени лъжици чиа има 9,4 гр. протеин. Малките семенца от това растение са така богати и пълноценни и на други минерали и витамини.

Киона – в 1 ч.ч. от нея има 8 гр. протеини. В семенцата й има девет есенциални аминокиселини или всички, от които се нуждае организма ни.

Едамаме – в 1 ч.ч. зърна едамаме има 16 гр. протеини. Препоръчително е семената да бъдат приготвяни само на пара, за да не се губят полезните им вещества при варене. Те са отлични безмесни източници на протеини.

Цедено кисело мляко – 1 ч.ч. цедено кисело мляко съдържа 29 гр. протеин. При това в 18 грама от него има само 100 калории. Цеденото кисело мляко е за предпочитане, защото е по-наситено с протеинов състав.

Яйца – едно яйце има 7 гр. протеин в съдържанието си. Тази храна е много коментирана, поради факта, че носи на организма висок холестерол. В умерени количества от 2 до 3 яйца дневно няма нищо вредно и е отличен вегитариянски заместител от списъка безместни източници на протеини.

Нахут – една чаена чаша е богата на 14 грама протеин. Наред с това той е верен съюзник в борбата с лошия холестерол.

Сайтан – само 1/3 чаена чаша сайтан има 21 грама протеини. Неговата способност е да засища със силата и плътността на говеждото месо.

Темпе – в 1 ч.ч. темпе има 31 грама протеин. Произходът му е индонезийски, има плътност, вкус и високо съдържание на полезни вещества.

Фъстъчено масло – в половин чаша от фъстъчено масло има  32,5 гр. протеин. Той изобилства от мононаситени мазнини, които са изключително полезни за сърцето.

Ето и една Експресна диета в помощ на всички, които целят отслабване!