Tийнейджърът бяга от училище – как да постъпим

Tийнейджърът бяга от училище

Как да постъпим, когато тийнейджърът бяга от часовете в училище?

Едно от най-често срещаните явления при тийнейджърите е проблемът с бягането от часовете в училище. Когато навършат 14-15 години подрастващите често биват съблазнявани от далеч по интересни за тях неща.

Скучните уроци и часовете в училище се оказват безкрайно дълги. Много често, те са провокатори, пейката в парка, компютърът в някоя зала или близкото кафене да се окажат по-приятно място.

Пристигне ли съобщение от класната стая, че вашият тийнейджър бяга от час, Вие не може да повярвате на очите и ушите си.

Обземат ви чувства на яд и обида – от кога ли ви е лъгал синът/дъщеря ви?; Къде се скита, докато останалите му съученици са в час и т.н.

Защо тийнейджъра бяга от час?

На първо място проведете сериозен разговор и узнайте дали бягствата от учебни занятия са постоянни или само частични. В случаи, че синът/дъщеря ви отсъства от месеци в училищните занимания, то бъдещето му е застрашено и се налагат сериозни мерки и санкции.

Неизбежна е срещата с класния ръководител. В случаи, че детето ви бяга от скоро и от време на време, то не е нужно да правите трагедия. Не е нито първият, нито последният ученик напуснал часа по математика, само защото приказките с други деца в градинката са по-сладки.

На тази възраст изкушенията са много, а забранени плодове, колкото поискат. Може, дори кварталното кафене да се окаже по-интересно от заниманията в училище, въпреки, че и там времето минава бавно.

Не е рядкост и въпроса, че “приятелите“ му са се наговорили всички заедно да избягат, а как мислите – само той ли да остане в часа?!

Как да постъпим, когато тийнейджъра бяга от час?

Дори да разбирате оправданията на вашия тийнейджър, а сигурно и вие самите така сте постъпвали на неговите години, трябва и известна доза твърдост. Не забравяйте и това, че много пъти децата ни изпробват, а когато почувствате леки колебания и отстъпления от ваша страна, то рискувате порочният кръг да се затваря и от едното бягане от час, да стане системно. Не позволявайте нещата да излизат извън контрол!

Как да предотвратим отсъствията в училище?

Съюзете се с училищния ред и резултатите няма да закъснеят. Не се притеснявайте, че вашият тийнейджър може да ви приема за досадни. Вътрешно той/тя дори ще изпита задоволство и успокоение от факта, че въпреки многото си ангажименти вие намирате време за него и нещата случващи се около него.

Много пъти, дори самите учители оправдават поведението на бягащия ученик с това, че стоят до късно вечер, гледат много телевизия, играят в Интернет. Не пропускате да възнаградите своя ученик, ако се промени положително. Вижте и как да направите избор на училище за детето правилно.

Ако се вслуша в съветите ви и започне редовно да посещава учебните занимания.